Agencija za istrage i zaštitu BiH još uvijek nije zaprimila tražene odgovore i dokumentaciju od Ministarstva inostranih poslova i Granične policije BiH u vezi utvrđivanja diplomatskog statusa i drugih činjenica vezano za Kristijana Šmita i članove njegovog obezbjeđenja, rečeno je iz SIPA za RTRS.

Iz SIPA navode da je zaprimljena dokumentaciju Ministarstva bezbjednosti sa kojom je ovo ministarstvo raspolagalo, a koja je ranije dostavljena Tužilaštvu Bih, dodajući da očekuju i dodatno tražene odgovore od Ministarstva.

Iz SIPA navode da Agencija vrši predmetne provjere po naredbi i pod nadzorom Tužilaštva i u skladu sa svojom nadležnošću preduzima sve mjere i radnje s ciljem da se utvrdi potpuno činjenično stanje.

– Nakon što zaprimimo sve tražene odgovore, izvještaje i dokumentaciju u vezi statusa gospodina Kristijana Šmita, a posebno odgovore na pitanje kada i kako mu je dodijeljen diplomatski status, na bazi koje dokumentacije, po kojem pravnom osnovu, odnosno na osnovu kojih zakona i podzakonskih akata, ko je dodijelio takav status, iako je poznato da nije imenovan adekvatnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN-a, SIPA će na bazi analize svih odgovora i dokumentacije i utvrđenog činjeničnog stanja, odnosno postojanja propusta i eventualne krivične odgovornosti, podnijeti odgovarajući izvještaj Tužilaštvu – rečeno je iz ove Agencije.

Iz SIPA dalje navode da su u vezi Šmitovog obezbjeđenja tražili provjere i statusa lica koja vrše obezbjeđenje i zakonski osnov za unos i nošenje oružja i municije u BiH.

– Da bi se utvrdilo sve gore navedeno jasno je da su nam potrebni odgovori i dokumentacija koje smo zatražili od nadležnih institucija, prvenstveno Ministarstva inostranih poslova (zbog njihove nadležnosti) i Granične policije, koji još uvijek nisu dostavili traženo – ističu iz Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Iz SIPA napominju da ova agencija nije nadležna i da nije učestvovala u bilo kakvim aktivnostima u vezi dodjeljivanja diplomatskog statusa Šmitu i članovima njegovog obezbjeđenja.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakKaran: Zaštitićemo Dodika jer je napadnut ustavni poredak (VIDEO)
Naredni članakVRIJEME: Sutra sunčano uz promjenljivu oblačnost