Sindikat uprave Republike Srpske održao je vanrednu sjednicu povodom odluke Vlade Srpske o povećanju najniže plate. Poručeno je da će ovom odlukom veliki broj zarada zaposlenih u javnom sektoru biti sveden na minimalac.

Odluka Vlade o uvećanju minimalne plate za 30 odsto naišla je na oštre kritike Sindikata uprave. Kako navode, ovim kriterijumom čistačica je po zaradi sustigla učitelja ili nastavnika u obrazovanju.

– Pitam da li je inflacija samo za one koji primaju minimalac, šta je sa ostalim službenicima i namještenicima? Šta je sa vama, ljekarima, sestrama, policajcima…? Šta je sa pravosuđem? Da li za njih ne postoji inflacija? To su sve pitanja na koja Vlada Republike Srpske treba dati odgovor – kaže predsjednik ovog sindikata Božo Marić.

U Sindikatu navode da je osnovna plata izraz vrijednosti plate za najjednostavniji rad na poslovima koji ne zahtijevaju naročiti stepen složnosti i odgovornosti, odnosno da je to plata nekvalifikovanog radnika.

– Ukoliko ne dođe do sistema gradacije, doći ćemo u situaciju da će najkvalifikovaniji i najsposobniji radnici napuštati svoja radna mjesta i odlaziti “trbuhom za kruhom”, odnosno odlaziti u potrazi za svojim dostojanstvom, boljim uslovima rada i privređivanja – kaže Milorad Mitrović, sekretar Sindikata uprave.

Sjednici je prisustvovala i resorna ministarka Senka Јujić, kojoj je Sindikat iznio zahtjeve za izmjene i dopune Zakona o platama, a rok je 12. februar ove godine. Ukoliko ne dođe do izmjena, 23. februara biće održan novi sastanak Sindikata na kojem će odlučiti o daljim koracima.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakSpriječeno krijumčarenje 32 migranta
Naredni članakDodik: Sve što Šmit radi i govori teško je kompromitovanje Njemačke