Јedan od prioriteta Mađarske proces ubrzanja zemalja zapadnog Balkana u EU,rekao je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske, nakon sastanaka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Banjaluci.

– Na pragu smo presjedavanja Mađarske EU, i jedan od naših prioriteta biće proces ubrzavanja EU zemljama zapadnog Balkana. Evropskoj uniji je potrebna svježa energija, a zapadni Balkan je regija koja to može da obezbijedi – naglasio je Sijarto.

Sijarto smatra da je u interesu i EU i Balkana da se uspostavi trajni mir u ovom dijelu svijeta i da je za uspješno ubrazavanje integracija neophodno da EU sa poštovanjem razgovara sa partnerima sa zapadnog Balkana.

– Sve zemlje članice EU kao i njene institucije treba da poštuju stavove i odluke zemalja zapadnog Balkana. Treba da se poštuju i rezultati izbora, jer ljudi u tim zemljama imaju pravo da biraju svoje predstavnike, i mi treba da poštujemo to pravo – naglasio je Sijarto.  

On je naglasio da želi da proširenje bude uspješno, i da ne bude nikakvog ucjenjivanja od strane EU.

– Zbog toga smo i do sada, a i dalje ćemo biti protiv da se bilo koji predstavnik ss Zapadnog Balkana stavi pod sankcije. Bićemo protiv toga i da se smanjuju sredstva za pomoć zapadnoim Balkanu, jer na taj način se nanosi šteta ljudima koji ovdje žive – poručio je Sijarto.

On je dodao da se nastavlja  sa projektom privrednog razvoja Republike Srpske.

– Korist će svakako imati poljoprivrednici, kao i Republika Srpska i Mađarska – istakao je Sijarto.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik najavio posjetu Orbana (VIDEO)
Naredni članakDodik najavio sastanke u februaru sa Putinom, Lukašenkom i Erdoganom, u martu dolazi Orban (VIDEO)