Situacija na tržištu Srpske kada je riječ o lijekovima zadovoljavajuća je, a Fond zdravstvenog osiguranja završio je javnu nabavku za ovu godinu, istakao je Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

– Postoji problem u proizvodnji određenih lijekova u cijeloj Evropi. U nadležnosti Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH je da se oglašavaju o ovom pitanju i prate situaciju – istakao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, bolnice u pojedinim situacijama nabavljaju specifične lijekove i tu može doći do problema u distribuciji.

– Nemam konkretnih informacija da je sad neki veliki problem po pitanju nedostatka određenog lijeka – rekao je Šeranić.

Kako ističe, Svjetska zdravstvena organizacija i EU počele su da se bave ovim problemom, te da i Srpska prati cijelu situaciju.

– Za sada je stanje zadovoljavajuće. I ove godine će, vjerovatno, biti problema po pitanju pojedinih lijekova, što nije ništa neuobičajeno u odnosu na prethodne godine. Bitno je da proizvođači ili distributeri na vrijeme obavijeste Agenciju za lijekove kako bi ona mogla reagovati i o tome informisati pacijente koji koriste specifičan lijek – rekao je Šeranić.

Foto: srna.rs

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Tužilaštvu predato lice osumnjičeno za ugrožavanje sigurnosti
Naredni članakŠeranić: Rok za završetak dobojske bolnice 30. mart