U Republici Srpskoj godišnje od malignih bolesti oboli 6.000 osoba, a iz budžeta se izdvaja 76 miliona KM za poseban program lijekova za oboljele, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

– U te programe ulazi biološka terapija za osobe oboljele od malignih bolesti, ali i lijekovi za rijetke bolesti. To su specifični programi koji podrazumijevaju da se prethodno mora znati broj pacijenata koji se liječe – rekao je Šeranić novinarima u Banjaluci, gdje je prisustvovao obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv raka, u organizaciji pet udruženja lica oboljelih od malignih bolesti iz Srpske.

Pojasnio je da su određene terapije za oboljele u eksperimentalnoj fazi, nemaju svoju indikaciju i kao takve se ne mogu naći na spisku Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Naveo je da su najčešći karcinomi pluća i debelog crijeva, kod muškaraca karcinom prostate, a dok žena karcinom grlića materice i dojke.

Prema njegovim riječima, u Srpskoj trenutno u toku mapiranje kapaciteta kako bi se mogao obezbijediti preventivni skrinig program karcinoma grlića materice i dojke. Podsjetio je da su HPV vakcine dio prevencije i pristup kojim se može iskorijeniti karcinom grlića materice.

Predsjednik Udruženja oboljelih od malignih bolesti Istočne Hercegovine iz Trebinja “Vjera-luča-nada” Nada Đurić kaže da je cilj ovog udruženja poboljšati status pacijenata.

– Osnovni cilj je da se ukine lista čekanja i da se na tu listu stave lijekovi novije generacije i oboljelima pružaju kvalitetniji život – poručila je Đurićeva.

Predsjednik Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Srpske “Mi smo sa vama” Јasminka Sredojević kaže da su sve aktivnosti ovog udruženja usmjerene prema preventivnom djelovanju i ranom otkrivanju karcinoma.

– Želimo edukovati stanovništvo o smjernicama koje trebaju slijediti kako bi se spriječio nastanak bolesti – navela je ona. 

Načelnik Klinike za onkologiju u UKC Srpske Zdenka Gojković rekla je da se veliki broj malignih bolesti može izliječiti ako se otkrije u ranoj fazi, te da su dostupni brojni inovativni lijekovi.

– Ljudi dosta kasno dolaze na onkološke ili preglede uopšteno. Kasno se dijagnostikuje bolest i tada su mogućnosti izlječenja manje – upozorila je Gojkovićeva.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, novootkriveni slučajevi raka najčešći su bili na dojci /2,26 miliona/, plućima /2,21 milion/, debelom crijevu i rektumu /1,93 miliona/ i prostati /1,41 milion/.

Najzastupljeniji oblici raka u pogledu smrtnosti u svijetu su bili rak pluća /1,8 miliona smrtnih slučajeva/, kolorektalni karcinom /935.000/, rak jetre /830.000/, rak želuca /769.000/, te dojke /685.000 smrtnih slučajeva/.

Prema ovim procjenama, očekuje se da će do 2040. godine doći do povećanja broja oboljelih od raka za oko 60 odsto u odnosu na 2020. godinu, pri čemu se najveći porast predviđa u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠeranić: Otvaranje nove bolnice u Doboju u prvoj polovini godine
Naredni članakDodik: Bez Republike Srpske nema slobode (VIDEO)