U Tužilaštvu BiH u Sarajevu saslušan je šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukote Govedarice, a u vezi sa održanim referendumom o Danu Republike.

Govedarica je nakon saslušanja izjavio novinarima, da je saslušan u svojstvu svjedoka. Po njemu, istraga se vodi protiv osnovnih ljudskih prava, što je, kako kaže, neprihvatljivo. Ističe, da ovaj slučaj pokazuje da je neophodna sveobuhvatna reforma pravosuđa u BiH. 
Ranije danas saslušan je i šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković. U 12.00 časova pred tužiocima se pojavila šefica Kluba DNS-a Spomenka Stevanović, a u 12.30 časova šef Poslaničkog kluba PDP-a u Miroslav Brčkalo.
Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Krsto Jandrić dobio je poziv od Tužilaštva BiH da u četvrtak, 24. novembra, bude saslušan u svojstvu svjedoka u vezi sa referendumom, rečeno je Srni u ovom pokretu.
Šef Slobodnog demokratskog srpskog kluba u Narodnoj skupštini Darko Banjac dobio je poziv Tužilaštva BiH, te naveo da je poziv dobio za ponedjeljak, 28. novembar.
"Zbog unaprijed preuzetih obaveza neću biti u prilici da se 28. novembra odazovem saslušanju, o čemu ću posredstvom advokata obavijestiti Tužilaštvo BiH. Namjeravam i da reagujem zbog poziva Tužilaštva koji mi je poslat na latinici i na hrvatskom jeziku, što je nepoštovanje Ustava BiH", istakao je Banjac.
U ponedjeljak, 28. novembra, u Tužilaštvu BiH trebalo bi da bude saslušan i predsjednik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo, u 13.30 časova.
U predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zbog organizovanja referendum izjave je do sada dalo svih devet članova Komisije, od koji četiri kao osumnjičeni, a pet, koji su poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kao svjedoci, najvjerovatnije, zbog njihovog imuniteta.
Kao osumnjičeni su, osim Reljića, saslušani i predsjednik Komisije Siniša Karan i članovi Milan Petković i Goran Zmijanjac, a kao narodni poslanici Perica Bundalo, Nedeljko Glamočak, Davor Šešić i Zdenka Gojković, te delegat iz Kluba iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda Srpske Vojislav Gligić.
U Srpskoj je 25. septembra održan referendum o Danu Republike na kojem su građani ogromnom većinom odlučili da se 9. januar i ubuduće obilježava kao Dan Republike Srpske.
Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Republike usvojila je Narodna skupština Srpske 15. jula kao reagovanje na spornu odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 25. oktobra po hitnom postupku Zakon o Danu Republike Srpske kojim je predviđeno da 9. januar bude obilježavan i da se praznuje kao sekularni praznik.

Izvor: RTRS, Srna

Prethodni članakNacional: Hrvatskog ministra odbrane terete za masakr 32 izbjeglice, žena i djece
Naredni članakLikovna izložba