Vijesti

Savjet ministara donio odluku o privremenom finansiranju

Savjet ministara donio je odluku o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za period juli-septembar u iznosu od 249 miliona KM.

Ovaj iznos predstavlja četvrtinu sredstava odobrenih za finansiranje institucija BiH u skladu sa Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva finansija i trezora, uz tehničke korekcije.

Savjet ministara usvojio je i informaciju Ministarstva inostranih poslova o završenom višegodišnjem projektu “Preseljenje misija država partnera NATO u zgradu “Z” u Briselu”.

Odluka o odobravanju ovog višegodišnjeg projekta donesena je 25. avgusta 2015. godine, a 16. decembra prošle godine donesene su njene izmjene i dopune, kojima su za realizaciju projekta obezbijeđena sredstva u budžetu Ministarstva inostranih poslova u iznosu od 1.628.419 KM.

Razlog za donošenje ovih odluka Savjeta ministara je odluka država članica NATO-a da sjedište Alijanse u Briselu bude preseljeno u novu zgradu, a da misije država partnera budu izmještene u zgradu “Z”, gdje je BiH ponuđen prostor površine 535 metra kvadratna, što odgovara veličini prostora koji je Misija BiH pri NATO-u do tada iznajmljivala.

Misija BiH pri NATO-u je krajem marta 2020. godine preselila u nove prostorije, te je uplatom preostalog duga prema NATO kancelariji za projektovanje i preseljenje u iznosu od 523.885 KM, u februaru ove godine izmirena ukupna obaveza Ministarstva i okončan projekat preseljenja.

Ministri su se upoznali sa informacijom Direkcije za evropske integracije BiH nakon održavanja petog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH 26. novembra prošle godine.

Odbor je razmatrao pitanja iz ključnih oblasti u okviru procesa evropskih integracija, posebno o provođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i izradi Programa integrisanja.

Diskutovano je o nizu pitanja iz političkog i ekonomskog kriterijuma, a poseban fokus je stavljen na izbore i reformu izbornog zakonodavstva, te vladavinu prava i rad pravosuđa.

U okviru dijela koji se odnosi na sprovođenje Sporazuma, razgovarano je o oblastima trgovine, poljoprivrede, unutrašnjeg tržišta, socijalne politike i inovacija, transporta, energije, zaštite okoline i regionalnog razvoja.

Evropska komisija je nakon održanog sastanka dostavila preporuke za nadležne institucije u BiH, koje su sastavni dio informacije.

Savjet ministara upoznao se sa preporukama Evropske komisije dostavljenim nakon održanog petog sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, te je zadužio sve nadležne institucije BiH i pozvao nadležne institucije Brčko distrikza, entiteta i kantona da postupe u skladu sa ovim preporukama.

Na sjednici je utvrđen prijedlog osnova za pokretanje postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o saradnji u području odbrane između Savjeta ministara i Vlade Katara.

– Katar pruža podršku BiH kao veliki donator pomoći i investitor. U kontaktima sa zvaničnicima Katara, iskazana je spremnost da ova država podrži određene programe i planove koji bi kroz materijalne donacije doprinijeli povećanju opšte bezbjednosti u BiH – navodi se u saopštenju.

To se odnosi na rješavanje viškova naoružanja i municije, te povećanja bezbjednosti njihovog skladištenja, kao i na mogućnost podrške Katara donacijama za opremanje i modernizaciju Oružanih snaga BiH, bilo kroz bilateralnu saradnju ili uključenjem Katara u određene multilateralne donatorske programe.

Zaduženo je Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara da Prijedlog osnova uputi Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, uz prijedlog da za potpisnika sporazuma imenuje ministra odbrane.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA


Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close