Radimo u nesnosnim uslovima, situacija je katastrofalna, moramo da se snalazimo i da improvizujemo – kaže selektor “delfina”.

AKO se nešto ne promeni olimpijski pobednici neće imati prave naslednike. Selektor “delfina” Dejan Savić je na jučerašnjem seminaru za trenere upozorio da budućnost srpskog vaterpolo nije svetla i da pod hitno mora da se vrati sistem kako bi se stvarali novi šampioni. Sadašnja testiranja nisu nimalo ohrabrujuća.

– Ne slažem se da imamo prepoznatljivu školu vaterpola i sistem. Radimo u nesnosnim uslovima. Katastrofalna je situacija, moramo da se snalazimo i da improvizujemo. Izgubili smo sistem, koji što pre moramo da vratimo – naglasio je Savić, uz opasku da su bazeni prenatrpani i da se decom ne može da se radi na pravi način.

Trofejni stručnjak je podvukao da moraju da naprave standarde koji će važiti od škole vaterpola do juniorskih selekcija. Neophodno je i pripremiti igrače da što pre uđu u sistem.

– Ne slažem se i da je krajni proizvod – reprezentativac. Jer, uvek ćemo imati igrače za “A” tim. Nama su problem klubovi i rad sa njima. Neophodni su nam vaterpolisti, uslovno rečeno “srednjaci”. Bez njih ne može da opstane nijedan klub. Govori se o zvezdama, a zaboravlja se da baš ti “srednjaci” vuku klubove, prvenstvo – podvlači Savić.

Stratega Srbije i Crvene zvezde brinu mlađe selekcije. Naglašava da testovi nisu ohrabrujući:

– Kada se uporede istraživanja iz 2002. i 2017, vidi se da su današnji klinci sporiji za 1,25 sekunde. Naši su sada slabiji plivači, dok ostali napreduju. To moramo da ispravimo.

Jedan od ozbiljnijih problema je i ponašanje roditelja, koji sputavaju i svoju decu, ali i trenere.

– Oni imaju negativan uticaj i na decu i na nas, trenere. Nažalost, živimo u takvom vremenu, da roditelji preko dece žele da izađu iz krize. A egzistenciju može da obezbedi samo jedan odsto vrhunskih vaterpolista u svetu. Zato idemo unazad, a na napred – zabrinut je Savić.

SVESTRANI IGRAČ
REPREZENTACIJE će u Tokiju moći da imaju 11 umesto dosadašnjih 13 igrača.
– Poslednji put tako se igralo na Igrama u Moskvu 1980. Ali, od tada je prošlo 40 godina, a vaterpolo je sve zahtevniji. Zato moramo da stvaramo igrače koji će moći da igraju sve, i beka i centra, jer će sigurno i Evropa da smanji broj igrača. Za to moramo da spremamo mlade igrače – jasan je Savić.

(Novosti)

Prethodni članakUIO BiH: Januarski prihodi u ovoj godini veći za 85 miliona KM
Naredni članakŠesti februar dan D za Zapadni Balkan