Profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Matej Savić rekao je za da bi se imenovanjem domaćih sudija u Ustavni sud BiH ispoštovale odredbe Ustava, navodeći da je to bila obaveza još prije dvije decenije, ali da je sada situacija u kojoj troje stranih sudija odlučuje o najkompleksnijim predmetima.

– U Evropi nemamo situaciju da na ovako eksplicitan način jedna institucija, kao što je Evropski sud za ljudska prava, ima uticaj na unutrašnji pravni sistem. Ustavni sud je tumač Ustava i zadužen je za njegovu zaštitu. Od 1995. godine do danas imamo tri stranca koji kontinuirano učestvuju u radu Ustavnog suda BiH i odlučuju o najsloženijim predmetima – istakao je Savić.

On je istakao da je veći broj stranaca nego sudija iz jednog od tri konstitutivna naroda, što je apsurd kada je riječ o ustavno-pravnom poretku BiH.

– To je direktno ograničavanje međunarodno-pravnog subjektiviteta, ali i suvereniteta BiH – naveo je Savić.

Savić je ukazao da su jasne odredbe Ustava, odnosno da u radu Suda učestvuje po dvoje sudija iz svakog konstitutivnog naroda uz troje stranaca, koji je trebalo da budu zamijenjeni domaćim sudijama još prije dvije i po decenije, ali da se sada došlo samo do toga da u ovoj instituciji nema Srba.

– Taj princip je narušen. Ne samo da ne postoji legitimitet iz perspektive Republike Srpske, već se može osporiti i legalitet, odnosno sadašnji način rada Ustavnog suda BiH – naglasio je Savić.

On je napomenuo da je ugrožen postupak odlučivanja i izmjenom Pravilnika koji je otvorio vrata za rad bez sudija iz Republike Srpske.

– To je problematično i sa pravno-tehničke strane. Svima je jasno da je riječ o političkom, ali i pravnom pitanju u BiH. Ne vidim u bliskoj budućnosti mogućnost rješenja ovog problema, jer ne vidim političku volju da se reguliše pitanje rada stranih sudija – istakao je Savić.

On kaže da je mnogo problema u radu Ustavnog suda BiH i navodi da je jedan od njih to što je prethodno donosio kontradiktorne odluke, jer je po istim ili sličnim apelacijama odlučivao drugačije.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala je za danas plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Ustavni sud BiH je na vanrednoj sjednici 19. juna prošle godine promijenio pravila koja mu sada omogućavaju da radi bez srpskih sudija.

Foto: rtrs.tv

Izvor. RTRS

Prethodni članakMETEOALARM: Narandžasto upozorenje zbog vjetra
Naredni članakPavić: Treći svjetski rat je već počeo, samo je pitanje kada