Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da odredba Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske, kojom Vlada na početku svake godine utvrđuje osnovicu mjesečnih primanja, nije u saglasnosti sa Ustavom.

Članovi predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske na današnjoj sjednici, između ostalog, razmatrali su ovu odluku i njihovo djelovanje u narednom periodu.

Resori ministar Danijel Egić rekao je da će do daljnjeg odluke, koje je donijela Vlada ostati nepromjenjene.

Ustavni sud svojom odlukom utvrdio je da član 16. stav 4 zakona o pravima boraca, vojnih invalida i njihovih porodica nije u skladu sa Ustavom.

– Kada je ta odluka donesena da se taj stav 4 mora mijenjati ili brisati, zavisi od tog kako će se doći do prijedloga u konačnom donošenju

Ustavni sud Republike Srpske ocijenio je da je zakonodavac spornom odredbom u zakon uveo dva opšta kriterijuma za utvrđivanje osnovice, a koji su suviše široko postavljeni i nedovoljno određeni da bi se na Vladu moglo prenijeti ovlašćenje da podzakonskim aktom utvrđuje osnovicu.

– Naš stav je nepromijenjen. Tražimo da bude ispoštovano da se osnovica veže za neto prosječnu platu iz prošle godine. To tražimo godinama i nadamo se da će biti ispoštovano – rekao je Milenko Kapuran, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida opština Sokolac.

Dužnost i obaveza Ustavnog suda Republike Srpske bila je, kaže ministar, da navede koji to propisi nisu bili u skladu sa Ustavom.

– U toj odluci nije eksplicitno navedeno da propisi nisu neustavni, ovi propisi odnosno osnovica za obračunavanje invalidinina, boračkog dodatka i svih ostalih primanja boračke populacije, koji su obuhvaćeni ovim zakonom ostaje nepromjenjena do daljnjeg – kaže Egić.

Savez ratnih vojnih invalida uskoro će pokrenuti i inicijativu za bolju zdravstvenu zaštitu ove populacije, besplatno banjsko liječenje na godišnjem nivou, oslobađanje plaćanja lijekova iz “B” kategorije, kao i da se u manjim sredinama označe parking mjesta za lica sa invaliditetom.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBukejlović razgovarao sa direktorima kazneno-popravnih ustanova u Srpskoj
Naredni članakVRIJEME: Sutra uglavnom oblačno sa kišom, poslje podne razvedravanje