Članovi Koordinacionog tijela za pitanja migracija u BuH, na današnjem sastanku u Sarajevu razmatrali su trenutnu situaciju u oblasti migracija, zaštiti granice i borbi protiv krijumčarenja i trgovine ljudima.

Sastankom je predsjedavao ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, a fokus je bio na trenutnim izazovima u ovoj oblasti, posebno sa bezbjednosnog aspekta i mjerama koje je potrebno poduzeti u cilju efikasnijeg upravljanja migracijama.

Sastanku su prisustvovali direktor Agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Enes Karić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa, pomoćnik direktora Granične policije BiH Dragan Kulić, sekretarka Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Nina Mišković i sekretarka Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara Biljana Čamur Veselinović i pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova BiH Frano Planinčić.

Predstavnici bezbjednosnih agencija su kao jedan od ključnih problema istakli nedostatak policijskih službenika za efikasnu zaštitu granice i osiguranje privremenih prihvatnih centara za migrante.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik sa Ajhorst: Izabrani politički predstavnici da budu jedini relevantni za donošenje odluka
Naredni članakNuždić: VSTS propustio priliku da uspostavi povjerenje u pravosuđe BiH