Šef Facebooka Mark Zakerberg odgovarao je na pitanja američkih kongresmena, zbog afere u kojoj su procurili lični podaci miliona korisnika ove društvene mreže.

Zakerberg je na saslušanju trebao objasniti kako njegova tvrtka štiti privatnost korisnika i njihove podatke kako ne bi bili zloupotrebljeni u svrhe političkih kampanja. Objavljen je dokument njegovih izjava koje bi trebao izreći.

Osnivač i šef Facebooka se u uvodnom govoru, prije ispitivanja, izvinio za nastalu štetu.

“Sad je jasno da nismo napravili dovoljno kako bismo spriječili štetu. Nastale su lažne vijesti, uticaj drugih zemalja na izbore, govor mržnje. Napravili smo veliki propust. To je bio moj propust. Izvinjavam se. Ja sam osnovao Facebook, ja ga vodim i ja sam odgovoran za sve što se događa”, rekao je Zakerberg.

Senator Ilinoja Dik Durbin započeo je svoje ispitivanje škakljivim pitanjima.

“Da li bi Vam bilo ugodno da s nama podijelite ime hotela u kojem ste odsjeli sinoć?”, upitao je senator.

“Ne”, odgovorio je Zakerberg.

Isti odgovor dao je i na pitanje da li bi podijelio poruku koju je poslao nekome prošle sedmice i naglasio da Facebook nudi opciju biranja da osoba sama odluči da li želi nešto podijeliti sa drugima ili ne.

Senatori su postavljali najosnovnija pitanja o tome kako Facebookov servis funkcioniše. Senator Misisipija Rodžer Viker (Roger Wicker) upitao je Zakerberga da li je istina da Facebook može da prati pregledavanje interneta čak i nakon što se osoba odjavi sa te društvene mreže.

Šef Facebooka pokušao je da odbaci tu tvrdnju, ali na kraju je ipak priznao da Facebook zaista prati kolačiće, jednostavne tekstualne datoteke koje se pohranjuju u pregledniku dok korisnik pregledava neku internetsku stranicu.

Ispitivanje Zakerberga trajalo je pet sati, a ispitalo je 44 kongresmena.

(Nezavsne)

Prethodni članakAerodrom Banjaluka u pregovorima: “Ryan Air” spaja RS i Njemačku?
Naredni članakPred Juventusom nemoguća misija, može li kao Roma