Dva javna univerziteta iz Srpske, Univerzitet u Istočnom Sarajevu  i Univerzitet u Banjoj Luci posredovanjem Ambasade Bosne i Hercegovine u Narodnoj RepubliciKini, potpisali su Sporazum o saradnji sa Sjeverozapadnim obrazovnim univerzitetom /Northwest Normal University/ iz kineske provincije Gansu na period od pet godina.

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo predsjednika kineskog univerziteta, prof. Vang Đanrena, ambasadora Bosne i Herecegovine u NR Kini Nj.E. Siniše Berjana, sekretara univerziteta iz Komunističke partije Kine, dva potpredjednika kineskog univerziteta, i drugih predstavnika ove visokoškolske obrazovne institucije, upriličena je 5. juna 2024. godine u Lanđou, glavnom gradu kineske provincije Gansu, koji broji skoro pet miliona stanovnika.

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblja i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa, a planirane su i međusobne posjete do kraja godine, sa posebnim fokusom na saradnju između katedri za kineski jezik i kulturu, istoriju i matematiku.

Sjeverozapadni obrazovni univerzitet, osnovan davne 1902. godine, nalazi se na listi prve klase univerziteta u Kini. Ova izuzetno respektabilna ustanova u svom sastavu ima 27 fakulteta različitih oblasti i oko 40.000 studenata. Kroz partnerstvo sa univerzitetima širom svijeta osnovali su nekoliko Konfučijevih instituta koji promovišu međunarodnu saradnju i kulturnu razmjenu.

Ovaj univerzitet, prema svjetskoj listi najboljih univerziteta “Times Higher Education” spada u 800 najboljih u svijetu.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik u Sankt Peterburgu sa rukovodstvom kompanije “Ruske željeznice”
Naredni članakDOBOJ: Uhapšeno lice zbog teške krađe