​Genetika, unesene kalorije i energija koju trošimo tri su ključne stvari za mršavljenje ili debljanje.

No, što ako unatoč novoj prehrani i dalje ne možete skinuti kilograme?  

Nova istraživanja pokazuju da ovom problemu pridonose tzv. hemijske kalorije, koje se nalaze u sredstvima za održavanje higijene, kao što su šamponi, losioni za tijelo i sapuni. Ljekari iz Mount Sinai Medical Centera u New Yorku tvrde da ftalati, sastojci gotovo 70 posto kozmetičkih proizvoda, te mnogih sredstava za čišćenje, remete prirodni sustav kontrole tjelesne težine i delikatnu ravnotežu hormona.

Svakodnevno izlaganje ftalatima moglo bi se dovesti u vezu s dječjom pretilošću i problemima s težinom u odrasloj dobi.

Tokom dugogodišnje studije na djevojčicama koje žive u istočnom Harlemu, tim iz Mount Sinaija mjerio je razinu izloženosti ftalatima analizirajući njihov urin. ”Najdeblje djevojčice imale su najviše ftalata u urinu”, rekao je prof. Philip Landrigan, autor studije.

Ftalati se koriste u izradi kozmetike, sredstava za čišćenje kuće i plastičnih boca više od 50 godina. Bisfenol-A (BPA), koji se nalazi u plastičnim predmetima, takođe je izvor ”kemijskih kalorija”. Obje kemikalije utieču negativno na žlijezde i proizvodnju hormona. Između ostalog, BPA oponaša djelovanje estrogena koji se povezuje s debljanjem u pubertetu.

Kombinacija dijete s niskim unosom kalorija i izlaganje ftalatima je posebno opasna. Naime, ove su žene najranjivije na negativni uticaj ftalata. Smanjuju količinu masnoća koje uzimaju, te time smanjuju i količinu vitamina topivih u mastima. Zbog toga imaju suvu kožu. Da bi riješile problem nanose kreme koje sadrže ftalate, koji remete hormone i otežavaju gubitak kilograma.

Foto: Ilustracija

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakPet prirodnih melema za opekotine
Naredni članakMonako bolji od Zvezde