BANJALUKA – Cijene ogreva, koje su početkom zimske sezone naglo porasle, u fazi su opadanja pa tako tona peleta trenutno košta oko 300 KM, dok je u oktobru prošle godine dostizala i do 600 KM.

Na početku zime ne samo da su cijene bile visoke, već je vladala prava nestašica ogreva, posebno peleta, koji se mjesecima unaprijed naručivao.

“Tada kada je zavladalo veliko poskupljenje, mi nismo nešto ni podizali cijene i pelet je tada bio 350 KM po toni, a sada košta 300 KM”, kažu u jednom preduzeću koje se bavi distibucijom peleta.

Ističu da kupaca sada ima mnogo manje, a oni dokupljuju manje količine. Očekuje se da će u narednom periodu postepeno cijene još opadati.

Dodaju da su u proljeće i u ljetnom periodu cijene peleta po toni bile oko 250 KM.

Što se tiče drva, blaga zima omogućila je bolji pristup sječi u šumama pa je i cijena drvne sječke u blagom opadanju.

“Paleta drva do avgusta je bila 160 KM. Kada je zavladala nestašica bila su 180 KM, dok su trenutno 170 KM po paleti”, navode u banjalučkom preduzeću “Lana”.

Ističu da su se građani uglavnom snabdjeli za veće količine te da se sada drva samo dokupljuju i najčešće se uzima paleta ili dvije.

Prodaja drva u metaricama je konstanta, s tim da se sada naručuju po dva-tri metra i koštaju 65 – 75 KM.

“Kod mene su stalno 73 KM u metaricama i imam stalne mušterije. Uglavnom se sve svodi na poznanstvo i ljudi kupuju po preporuci”, ispričao je jedan prodavac drvne sječke.

Kako su nam rekli u nekoliko firmi koje prodaju briket, cijena mu je sada oko 250 KM po toni, ali građani se često odlučuju za manja pakovanja od 10 kilograma, koja koštaju oko tri KM.

Oni koji se bave prodajom ogreva kažu da je drva za narednu grijnu sezonu najpovoljnije kupovati od marta do maja, kada su cijene najniže.

• Pelet: 300 – 350 KM tona

• Briket: 230 – 270 KM tona

• Drva: 65 – 73 KM (u metaricama)

• Paleta drva 150 – 170 KM

 

(Nezavisne)

Prethodni članakMaglovito jutro, tokom dana sunčano
Naredni članakVIJESTI IZ RUKOMETNOG KLUBA SLOGA: Dobojlije bruse formu u Makarskoj