Žalosna je činjenica da agresija NATO-a nad Republikom Srpskom ostaje nekažnjena i nakon 28 godina i da države koje su izvršile ovaj zločin nisu prihvatile odgovornost za stradanja civilnog stanovništva Srpske i tadašnje Јugoslavije, rečeno je Srni u Ambasadi Rusije u BiH.

Iz Ambasade Rusije u BiH su ukazali da samovoljne odluke ovog vojnog bloka donesene 1995. godine, bez rezolucije UN nikad nisu naišle na zvaničnu osudu zapadnog dijela takozvane međunarodne zajednice.

– Štetne posljedice bombardovanja uz korišćenje osiromašenog uranijuma su odavno stručno dokazane što ne sprečava NATO agresora da ih dosljedno negiraju. I dan danas se bilježi povišen nivo smrtnosti u pogođenim područjima zbog karcinoma prouzrokovanog radioaktivnim zagađenjem – istakli su u ovom diplomatskom predstavništvu.

Iz Ambasade Rusije u BiH ukazuju da o tome da zapadne države nisu izvukle nikakve pouke iz svojih grešaka svjedoči, između ostalog, njihovo nepromišljeno ponašanje u kontekstu nastale ukrajinske krize.

– Istorija ukazuje na to da navika NATO-a da se petlja u tuđe poslove, prikrivajući se parolima o zaštiti ljudskih prava, neminovno dovodi do brojnih komplikacija – navode iz ruske Ambasade,povodom predstojećeg obilježavanja 9. septembra Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj.

Shodno tome, napominju iz Ambasade Rusije, ovaj put od stepena umiješanosti zemalja Zapada djelimično će zavisiti perspektive razvoja konflikta – da li će se završiti kao lokalni ili će prerasti u globalni.

– I za to će NATO, kao i u slučaju sa agresijom protiv Јugoslavije, snositi potpunu odgovornost – ocijenili su u ruskoj Ambasadi.

Republika Srpska 9. septembra obilježava Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja koje su snage Alijanse izvršile od 30. avgusta do 14. septembra 1995. godine na teritoriji BiH bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN.

Tokom NATO operacije “Namjerna sila” poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica. U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Snage NATO-a bacile su na Republiku Srpsku ukupno 1.026 bombi, među kojima je 13 krstarećih raketa tipa “tomahavk”, dok je ukupna težina bačenog eksploziva iznosila oko 10.000 tona.

Zvaničan razlog za bombardovanje Republike Srpske bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine, kada je Unprofor bez dokaza odmah za to optužio Vojsku Republike Srpske.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta 2018. godine na prijedlog Novinske agencije Republike Srpske – SRNA. 

foto: facebook.com/rusembbih

Izvor: SRNA

Prethodni članakŠpirić: Bošnjački autizam prijeti da međuentitetske granice pretvori u međudržavne
Naredni članakNaredne sedmice počinje isplata po 475 KM za energetski siromašne kupce