Ruska Federacija obustavila je uvoz jabuka iz Bosne iz Hercegovine zbog sumnje u reeksport. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio da je Ruska Federacija zabranila uvoz jabuka iz BiH, navodeći da je to radila jedna kompanija iz Bijeljine, a sertifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu. BN televizija saznaje da je u pitanju firma “Frukta trejd” iz Bijeljine, koja je izvozila sporne jabuke za rusko tržište.

Kako su jutros prenijeli mediji,  voće je u Rusiju pokušalo uvesti jedno preduzeće iz Bijeljine.

Prema informacijama do kojih je došao Business magazine, ruske vlasti obavijestile su nadležne bh. organe o zabrani uvoza u Rusiju jabuka iz BiH od ponedjeljka.

Navodno je razlog zabrane izvoza jabuka iz BiH, činjenica da je jedna kompanija iz Republike Srpske na rusko tržište plasirala jabuke iz Poljske!

Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko godina da Rusija obustavlja izvoz voća a prema riječima onih koji su dobro upućeni, za očekivati je da ruska strana ovaj put ne bude toliko blagonaklona.

Zabrana je prvi put bila 2016. godine kada su Rusi ustanovili da fitosanitarni inspektor iz RS Slobodan Cvijanović nije propisno čuvao pečate i da je davao bjanko fitosertifikate izvoznicima iz Republike Srpske.

Prije dvije godine u BiH, odnosno Republiku Srpsku dolazili su ruski stručnjaci koji su izvršili potrebne kontrole i analize i zajedno sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem otklonili te probleme i omogućili da izvoz voća iz BiH ide nesmetano na rusko tržište.

Potvrdu da je Ruska federacija ponovo zabranila uvoz jabuka iz BiH dao je i Šarović, navodeći da je ruska strana obavijestila Upravu za zaštitu zdravlja bilja BiH da će od 22. januara stopirati izvoz jabuka iz BiH do daljnjeg, odnosno, dok se ova situacija ne riješi.

“Razlog za uvođenje ove mjere jeste što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju”, rekao je Šarović u izjavi Srni.

On je kazao da je sertifikat za sporne jabuke izdala fitosanitarna inspekcija u Brčko distriktu.

“Naložio sam Upravi za zaštitu zdravlja bilja da o ovom slučaju obavijesti nadležna ministarstva Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta i zatražio od nadležnih institucija da preduzmu sve aktivnosti kako bi se ovaj slučaj rasvijetlio”, rekao je Šarović.

On je naveo da ovaj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola sa Ruskom Federacijom s obzirom na ozbiljnu sumnju u zloupotrebu zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni kontrolni organi.

“O daljim aktivnostima koje će preduzeti nadležne institucije blagovremeno ćemo obavijestiti javnost narednih dana. Zatražićemo i razgovore sa ruskom stranom kako bi otklonili i ponovo uspostavili izvoz u Rusku Federaciju”, dodao je Šarović, dodajući  da bi se mogao ponovo nastaviti izvoz jabuka u Rusku Federaciju neophodno je da se pokažu jasne i kredibilne mjere na svim nivoima.

BN televizija nezvanično saznaje da je riječ o frimi “Frukta trejd” iz Bijeljine.

Šarović nije ni potvrdio ni demantovao ovu informaciju.

On ističe da je naredio da se o ovom slučaju obavijeste nadležna ministaratva i inspekcije u RS, BiH i Brčko distriktu, te da se otvori istraga i zatraži hitan sastanak sa ruskom stranom:

“Insistiraću da se utvrdi odgovornost onih koji su prekršili sporazum sa ruskom stranom, a kojim je regulisan izvoz voća i povrća”, kazao je Šarović.

(BN)

Prethodni članakKapiteni Ol-Star timova dobili još osam igrača, starteri poznati
Naredni članak„Bobar banka“ prodaje imovinu