Diplomatski predstavnici Rusije dobili instrukciju- da ukažu na propuste Kfora i Euleksa i kršenje Rezolucije 1244 na Kosovu i da ojačaju poziciju Beograda.

Kako saznaju “Večernje novosti” iz diplomatskih krugova, svi predstavnici Ruske Federacije pri UN, ali i u EU, NATO i OEBS dobili su instrukciju da nadležnima u ovim organizacijama izraze zabrinutost povodom događaja na Kosovu.

Ovaj potez Kremlja, kako prenose izvori “Novosti”, osim što predstavlja snažno zastupanje stavova Beograda u međunarodnoj areni, praktično je prva konkretna posljedica otvorenog telefonskog razgovora Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

Taj demarš, ocjenjuju dalje “Novosti”, koji će ruski diplomatski predstavnici uložiti u UN, EU, OEBS i NATO, novo je snaženje Rezolucije 1244 koja je, prema ocjenama iz Moskve, temelj svih razgovora o statusu KiM.

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi Beograd otvorenu rusku podršku trebalo da iskoristi da se kosovski problem otvori u UN na drugačiji način:

“Treba tražiti jačanje misije Unmika na Kosovu, nauštrb Euleksa, a možda i da se Rusija aktivno uključi u dijalog Beograda i Prištine. Došli smo u fazu kada je potpuno ogoljeno da je naše povjerenje u Zapad bilo potpuno neosnovano – imali smo garancije NATO da albanske snage neće ići na sjever, a ROSU je upao u Kosovsku Mitrovicu i uhapsio Đurića”, kaže on.

S druge strane, prof. Dejan Miletić, iz Centra za proučavanje globalizacije, upozorava da bi to mogao da bude “mač sa dvije oštrice” i objašnjava da su poruke koje su poslate tokom razgovora Vučića i Putina potvrda dobrih odnosa Srbije i Rusije i odgovor Moskve na naše odbijanje da proteramo njihove diplomate. “Međutim, bliski odnosi sa Moskvom su i izazov, jer ćemo sigurno doći ‘pod oštricu’ moćnih država sa Zapada”, ističe Miletić.

Podsjetimo, do rasta tenzija između Prištine i Beograda došlo je u ponedjeljak, kada je u akciji specijalne jedinice policije Kosova na severu Kosovske Mitrovice uhapšen direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Tom prilikom kosovski specijalci upali su naoružani i sa šok bombama, u salu u Mitrovici, u kojoj se održavao okrugli sto predstavnika Srba sa Kosova i zvaničnika iz Srbije.

Povrijeđene su 32 osobe. Beograd je za incidente optuižio Prištinu, a Priština smatra da je za sve odgovoran Beograd.

(RTRS)

Prethodni članakOblačno uz sunčane intervale, temperatura do 20
Naredni članakMažić zvanično među sudijama za Mundijal