Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu po kojoj Radio-televizija Republike Srpske advokatu iz Dervente Šerifu Isakoviću mora da isplati 5. 000 KM na ime naknade za duševnu bol zbog klevete.

Šerif Isaković je tužio RTRS 24. novembra 2016. godine i dokazao da su novinari i urednici Javnog servisa objavili neistinu u centralnoj informativnoj emisiji “Dnevnik 2” od 15. septembra 2016. godine. RTRS je prilogu pod nazivom “Derventa-šestoro uhapšenih zbog zloupotrebe biračkog prava” objavio da je među šestoro uhapšenih u Derventi zbog  tog kriivčnog djela  bio uhapšen i Isaković.

Prema prvostepenoj presudi Osnovnog suda u Banjaluci od 4. januara ove godine, RTRS će morati da na ime naknade za nematerijalnu štetu i klevetom prouzrokovanu duševnu bol Isakoviću isplati 5.001 KM sa pripadajućom kamatom od dana presude i sudskim troškovima u iznosu od 2.857 KM.

Ključni dokazi da je RTRS objavio laž bile su informacije – Okružnog javnog tužilaštva, da protiv Šerifa Isakovića nije vođen krivični postupak, kao i informacija MUP RS, CJB Doboj, kojom je potvrđeno da Isaković nije privođen niti saslušavan u vrijeme kada je to RTRS objavio.

Osim toga, RTRS će morati da u Dnevniku objavi izvinjenje koje glasi: Javno se izvinjavamo advokatu Šerifu Isakoviću zbog lažnih navoda koje smo iznijeli u prilogu objavljenom dana 15.09.2016. godine u informativnoj emisiji “Dnevnik 2” pod naslovom “Derventa-šestoro uhapšenih zbog zloupotrebe biračkog prava” jer informacija da je među uhapšenima bio advokat Šerif Isaković nije tačna”.

Takođe, u istoj emisiji nakon izvinjenja RTRS mora da objavi i ovu presudu i obaveže novinara i urednika emisije na solidarnu nadoknadu nematerijalne štete koju je zbog klevete sud dosudio.

RTRS je nedavno izgubio i sudski spor protiv bivšeg predsjednika SDS Mladena Bosića, koji je takođe podnio tužbu zbog klevete, a kome će Javni servis morati da plati 6.000 KM na ime nematerijalne štete.

Osnovni sud u Brčko Distriktu je presudio, a Apelacioni potvrdio, da je RTRS emitovala lažnu vijest 13. maja 2016. godine kada je objavila da je Soroš finansirao opozicione lidere, uključujući i tadašnjeg predsjednika SDS Mladena Bosića.

Istinito

Prethodni članakSportski pregled 49 – 26. 2. 2018. godine
Naredni članakKoji je jutros bio najhladniji grad u BiH