Sa generacije na generaciju prenose se savjeti i trikovi o pametnom korištenju automobila. Vjerojatno ne postoji vozač koji nije dao ili primio savjet da automobil nakon paljenja treba ostaviti da radi i tako dođe na radnu temperaturu.

Ali da li je čekanje da se motor zagrije zaista potrebno? Ako imate novi automobil – odgovor je ne.

Moderni automobili drastično se razlikuju od starijih. Napredna riješenja za gorivo i ubrzani razvoj motornih ulja – ostavljanje automobila u praznom hodu nekoliko minuta čini zastarjelim.

“Ulje je postalo tehnološki naprednije i sada je mnogo efikasnije”, kaže Džejms Boer, koji je pet godina bio mehaničar u Bentliju i Rols-Rojsu i dodaje:

“Ne kvari se na vrućim i niskim temperaturama, a motorom cirkuliše mnogo efikasnije. Kada je u pitanju moderno točenje goriva, postoji mnogo više senzora na motoru koji računaru daju informaciju o optimalnoj smjesi goriva i vazduha.

Računar u automobilu radi gomilu proračuna uz pomoć svih senzora kako bi pronašlo najbolji odnos vazduha i goriva pri hladnom startu. Zbog toga će vaš automobil raditi na većem broju okretaja kada je hladan jer računar pokušava brže da zagrije motor”.

S modernim uljem i uljnim pumpama u vašem motoru, ne treba vam više od nekoliko sekundi da počnete voziti, piše Drive.

“Ne trebate da čekate da automobil radi u praznom hodu, ali takođe, nemojte odmah forsirati paapučicu gasa dok je auto još hladan. Ulju treba vremena da procirkuliše motorom, a računar treba da izračuna optimalan omjer zraka i goriva. Jedini slučaj kada je poželjno zagrijati auto je kada stoji sedam ili više dana”, zaključuje Boer.

Koliko goriva trošite u leru?

Recimo da u prosjeku svaki put kada ujutro krenete na posao, a zatim kada idete kući, pustite auto da se ponovo zagrije pet minuta. To je 10 minuta praznog hoda dnevno, pet dana u sedmici, 52 sedmice u godini. To je 2.600 minuta godišnje ili 43,3 sata.

Ako imate 2,0-litreni benzinski motor, godišnje gubite 52 litre.

Zaključak?

Kada upalite auto, mirno ga vozite i nećete morati da brinete o gubitku goriva i vremena. Auto će se ionako puno brže zagrijati pod radnim opterećenjem.

Foto: Unsplash

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakSrpska bogatija za 24 bebe; U Doboju na svijet došlo dvoje mališana
Naredni članakGoogle ukida beskonačno skrolovanje