– Zakon o akcizama je bio potreban kako bi se mogla “povući” sredstva namijenjena za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata”, kaže premijerka Srpske Željka Cvijanović i dodaje da Srpska nije prezadužena nego je “srednje zadužena”.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je budžet Srpske za ovu godinu /3,3 milijarde KM/ stabilan i da će biti izvršene sve obaveze.
“U Programu ekonomskih reformi imamo projektovano opadanje nivoa duga Srpske, koji ne bi trebalo da bude nikakvo opterećenje. Bilo bi bolje da je dug manji, ali nas ne blokira, i uspijevamo da saniramo sve i izmirujemo obaveze”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da, kada se govori o dugu, onda se misli i na sve ono što će biti realizovano.

“Da biste mogli da ulažete i investirate, onda se morate zaduživati. Danas sam imala pitanje vezano za akcize u kontestu da će ta sredstva služiti za krpljenje budžetskih rupa, što je apsolutno netačno. To su namjenska sredstva koja će služiti za izgradnju autoputeva i puteva”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je Zakon o akcizama bio potreban kako bi se mogla “povući” sredstva namijenjena za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata.

Cvijanović je naglasila da se pri određivanju cijene električne energije u Srpskoj vodi računa o socijalnom faktoru.

“Kada bi trebalo realno da kreiramo cijenu, onda bi ona bila neuporedivo viša od sadašnje. Nismo povećali školarinu za naše fakultete, kao što je slučaj u regionu. To je naš odnos prema studentima, obrazovanju nacije i ljudima koji školuju svoju djecu”, rekla je Cvijanovićeva za Televiziju “K-3”.

Ona je dodala da Srpska nije prezadužena, nego da je srednje zadužena.

Na pitanje da li će “Elektroprivreda Republike Srpske” biti privatizovana, Cvijanovićeva je rekla da to nije u planu, ali da ovo preduzeće treba reorganizovati i modernizovati.

“Privatizacija nije opredjeljenje, ali jeste da se, sve ono što je potencijalna investicija, stavi na raspolaganje mogućem investitoru. To znači – izgradnja termoelektrana, hidroelektrana, solarnih i vjetroelektrana, i svega što može biti novi potencijal i nova investicija”, navela je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske istakla je da je interesovanje Vlade realni sektor, u kojem bi trebalo povisiti plate jer je neophodno da kvalitetna radna snaga bude zadržana.

(Srna)

Prethodni članakPodijeliće dobit: Mercedes časti zaposlene sa po 5.700 €
Naredni članakDOBOJ: Promovisana knjiga “Dok čekam svitanja”