Rebalansirani budžet Srpske za ovu godinu, koji je NSRS sinoć usvojila, veći je za 140 miliona maraka od planiranog.

Iz Vlade uvjeravaju da će biti realizovan u cjelosti. Razloga za brigu nemaju ni penzioneri, ni radnici, ni borci, ni socijalne kategorije.

Bez obzira na to što povećanje budžeta na oko pet i po milijardi maraka odražava ekonomsku stabilnost Republike Srpske, iz Fiskalnog savjeta – preporuka za štednju.

Republika Srpska je fiskalno stabilna, budžetski okvir rebalansom uvećan.

Neporeski prihodi od dividende, igara na sreću, republičkih organa veći su od planiranih za 34,5 miliona maraka. Više novca u republičku kasu donijeli su doprinosi za PIO, kao i porez na dohodak.

Podbacili prihodi od indirektnih poreza i dobiti.

Prihodi i primici planirani budžetom Republike Srpske u prvoj polovini ove godine ostvareni su u iznosu od dvije milijarde i 470 miliona KM, što je 92 odsto u odnosu na plan, rekla je ministarka finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je navela da su budžetski prihodi u prvoj polovini ove godine ostvareni u iznosu od milijardu i 980 miliona KM, što je 96 odsto u odnosu na planirane.

Ono što je dobro jeste odstupanje od iznosa predviđenog deficita.

Manji je za skoro šest miliona maraka. Značajan plus od doprinosa za PIO i poreza na dohodak pokazatelj je povećanja minimalca, ostalih plata, ali i broja zaposlenih.

Neočekivan minus bilježe prihodi indirektnih poreza.

Čak 50 miliona maraka. To je 2,6 odsto manje.

Na to je između ostalog uticalo povećanje budžeta na nivou BiH od 150 miliona, kažu u Ministarstvu finansija.

Ono što je povećalo rashode jesu izdvajanja za zdravstvo, ali na rashodovnoj strani budžeta ubjedljivo ispred svih stavki, više novca za PIO, 69, 5 miliona.

Samo od usvajanja budžeta do kraja prošle godine broj penzionera povećan je za 4.500.

Ipak, penzije nisu kasnile, a premijer Radovan Višković najavljuje novo povećanje u sljedećoj godini.

– Svaki mjesec u Republici Srpskoj se prvo isplaćuju penzije, a zatim sva ostala davanja iz budžeta Srpske – naglasio je Višković i dodao da su penzije u Republici Srpskoj od 2013. godine uvećane za više od 75 odsto.

Rebalansom povećana su izdvajanja i za boračke kategorije, jer su pravo na borački dodatak dobili svi borci.
Sve obaveze iz budžeta se izvršavaju prema radnicima i poslovnoj zajednici.

Rebalansom nije bilo nikakvih dodatnih sredstava,ali se nadaju da ih neće mimoići budžetom za 2024.

Bez obzira na sankcije i političke i ekonomske pritiske, Republika Srpska će ostati finansijski stabilna, poručuju iz Vlade.

Rebalans je pokazao da je bilo određenih ušteda na materijalnim troškovima i ličnim primanjima u odnosu na planirane troškove budžetom.

U Fiskalnom savjetu upozoravaju na rashode za smještaj i putovanja gdje kod nekih budžetskih korisnika kažu nije bilo discipline.

O stabilnosti budžeta govori i činjenica da se Republika Srpska u ovoj godini zadužila 600 miliona, a vratila 988 miliona maraka.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakStanari: Preminuo bivši narodni poslanik Goran Јerinić
Naredni članakNuždić: Bićemo na raspolaganju organima Srpske u slučaju podnošenja tužbe