TOKIO – Francusko-japanski automobilski savez Reno-Nisan postao je najveći prodavac lakih vozila u svijetu u 2017. godini.

Ovakav uspjeh Reno-Nisan je postigao nakon pripajanja Micubiši Motorsa, potisnuvši sa čelne pozicije njemački Folksvagen (VW).

Nisanova prodaja je dostigla rekordnih 5,82 miliona vozila prošle godine, dok je francuski proizvođač Reno prodao 3,76 miliona jedinica, a Micubiši 1,03 miliona, tako da je ova grupacija lani ukupno prodala oko 10,61 milion lakih vozila, izvještava agencija Rojters.

Na taj način su ova tri proizvođača potukla rekord od oko 10,53 miliona prodatih lakih vozila VW-a, najvećeg svjetskog prodavca u 2016. godini, u čijem su sastavu i brendovi Audi, Škoda, Seat i Porše.

Tojota Motor, koja je 2016. godine držala drugo mkesto, prodala je prošle godine 10,2 miliona automobila, ne računajući prodaju teretnih kamiona Hino Motorsa.

Mnogi proizvođači nastoje da povećaju obim prodaje kako bi postigli ekonomiju kvantiteta i smanjili troškove u uslovima velikih ulaganja potrebnih za razvoj automobilske tehnologije nove generacije, uključujući autonomne automobile, električna vozila i nove usluge mobilnosti.

To je bio fokus grupe Reno-Nisan, i ključni motiv Nisana kada je 2016. godine preuzeo kontrolni udio u manjem rivalu Micubiši Motorsu.

Predsjednik Reno-Nisana, Karlos Gosn, obećao je da će ekonomijom obima stvoriti prednost koju će iskoristiti da udvostruči uštede na 10 milijardi evra do 2022. godine, na bazi povećanja godišnjeg obima prodaje na 14 miliona vozila.

Sličan pristup ima Tojota, koja je takođe ušla u partnerstvo s Mazdom i Suzukijem kako bi postigla jaču kontrolu troškova razvoja i promocije električnih vozila i drugih novih tehnologija.

(B92)

Prethodni članakPutevi RS: Uklanjanje naplatnih kućica zavisi od kancelarije za razmatranje žalbi BiH
Naredni članakMitrović na pozajmici u Anderlehtu do kraja sezone