Rashodi za bruto plate zaposlenih u Republici Srpskoj su sa 714,3 miliona KM 2019. godine povećani na milijardu i 70,3 miliona KM u ovoj godini, odnosno za 356 miliona KM ili za 49,8 odsto, rečeno je Srni u Vladi Republike Srpske.

Ukupni rashodi za bruto plate, naknade plata i ostale izdatke su sa 745,1 milion KM 2019. godine povećani na 1.113 milijardu KM u 2023. godini, odnosno za 368 miliona KM ili za 49,4 odsto.

Iz Vlade su podsjetili da su, prema članu pet Zakona o platama, regres i topli obrok u sastavu plate, te da su, kada su plate povećavane, upravo iz ovih razloga procentualno više povećavane.

– Primjera radi, kada je plata 1.000 KM, a topli obrok 200 KM, povećanje plata obračunavalo se na 1.200 KM. U cilju tačnog informisanja građana, javnosti i radnika, iz ovih podataka jasno je vidljivo da su topli obrok i ostala primanja uračunata u platu i kako su procentualno plate uvećavane. Molimo sindikat da u javnost iznosi tačne i precizne podatke koji se odnose na primanja radnika – istakli su iz Vlade. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakДОБОЈ: Ловство кроз вијекове XLIV – ловачке секције – ЛС Горња Палежница
Naredni članakSIPA traži od GP podatke o Šmitovim prelascima granice, pripadnicima osiguranja i njihovom oružju