Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da, bez obzira na stalne prijetnje, niko ne može da spriječi proslavu 9. januara – Dana Republike jer stanovnici Srpske to čine s ljubavlju.

– Dan Republike je za nas najvažniji praznik i sa ponosom ćemo ga i ove godine proslaviti, a nadamo se još mnogo godina i decenija – rekla je Rajilićeva Srni.

Ona je napomenula da se ove godine obilježavaju 32 godine od nastanka Republike Srpske i istakla da se Dan Repulike slavi u miru i napretku iako postoje stalni napadi na Srpsku iz nekih krugova u Federaciji BiH i od gostujućih stranaca u BiH.

Rajilićeva je podsjetila da se na proslavama okupljaju najuticajniji ljudi iz politike, privrede i kulture, kao i oni koji su starali Republiku Srpsku.

– Nikada nećemo dozvoliti ukidanje Republike Srpske i sprečavanje proslave Dana Republike! – poručila je Rajilićeva.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakRadost u Srpskoj – u jednom danu rođena 41 beba; U Doboju na svijet došlo šestoro mališana
Naredni članak“Istočna alternativa” podnosi prijavu protiv Šmita