Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić izjavila je Srni da će se Srbi, dok god žive, sjećati stradanja i progona svojih sunarodnika sa područja Vozuće, a da oni koji provociraju samo pogoršavaju stanje i pokazuju da nema suživota u BiH.

Rajilićeva je rekla da o tome koliki je zločin počinjen nad Srbima u Vozući govore i presude međunarodnog, ali i Suda BiH koji su osudili dva muslimanska generala.

– Toliko je zlo činjeno da oni nisu mogli da spriječe ove osuđujuće presude, iako svakog svog zločinca sakriju, dokaze sakriju i oni budu oslobođeni – rekla je Rajilićeva komentarišući dešavanja tokom marša “Stazom egzodusa” povodom obilježavanja 28 godina od progona Srba iz Vozuće, kada su i ove godine isticane ratne zastave takozvane Armije BiH i “Islamske države” uz sporadične povike “Tekbir” iz kolone vozila koja je prolazila kroz Stog.

Prema njenim riječima, po svaku cijenu nastoji se, kao i ranijih godina, da bude zabranjeno da se govori o stradanju Srba na Vozući, dok se sa druge strane veliča i forsira Srebrenica.

– To je njihova politika. Naravno da njima smeta kad se govori istina i kakvo je realno stanje. Uopšte nas ne iznenađuju ti povici “Alahu ekber” i “Tekbir” jer oni time prave provokaciju ne bi li koga uplašili da se od tog pomena odustane – ocijenila je Rajilićeva.

Ona kaže da provokacije samo pogoršavaju stanje, te ukazala da muslimani treba da priznaju da su počinili genocid nad Srbima, bez obzira šta je sud napisao.

– To je po svim međunarodnim normama i definicijama međunarodnog prava genocid nad srpskim narodom. Time što neće da to priznaju samo još više produbljuju krizu i uništavaju ono malo suživota. Stalno nas napadaju i po svaku cijenu bi da nas pobiju, rasele i otjeraju odavde i da imaju svoju takozvanu unitarnu i islamsku BiH – istakla je Rajilićeva.

Tokom marša “Stazom egzodusa” povodom obilježavanja 28 godina od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, i ove godine isticane su ratne zastave takozvane Armije BiH i “Islamske države” uz sporadične povike “Tekbir” iz kolone vozila koja je prolazila kroz Stog.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, kao i usljed bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakBilateralni susret članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Albanije Bajramom Begajom (FOTO)
Naredni članakPrijave za jedinstven borački dodatak u opštinama i gradovima