Ministar za naučnotehnolioški razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević poručio je danas u Beogradu da su srpskom nacionalnom korpusu potrebne što veće integracije.

Rajčević, koji je učestvovao u radu Samita srpske omladine i studenata Balkana “Sinergija kao ključ uspjeha”, rekao je da se te integracije, prije svega, odnose na one kompetencije koje su potrebne čovjeku u 21. vijeku.

– Te kompetencije su iz reda nauke, istraživanja, digitalne pismenosti, svega onoga o čemu govorimo kada je riječ o čovjeku 21. vijeka. Dakle, to je ono što mi želimo da vidimo i sa lijeve i sa desne strane Drine i mislim da je u tom smislu u proteklih sedam-osam godina zaista urađeno mnogo – rekao je Rajčević novinarima iz Srpske.

On se zahvalio premijerki Srbije Ani Brnabić što je prepoznala želju Republike Srpske da aktivno sarađuje sa Vladom Srbije po svim bitnim nacionalnim pitanjima i dodao da će iskustva Srbije mnogo značiti Srpskoj.

– Govorim, naravno, o izgradnji naučnotehnološkog parka u Banjaluci, koji će biti dio jedinstvene naučnoistraživačke mreže koju ćemo formirati sigurno u doglednoj budućnosti – rekao je on.

Rajčević je istakao da nema nikakave prepreke da se studenti u regionu dodatno integrišu u zajedničke studenske asocijacije, da ne dođe do dodatnih integracija visoko školskih ustanova i da je to ono čemu treba zajednički težiti.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Radovan Јalić izjavio je da je veoma bitno da studenti Srbije, Republike Srpske i studenti Srbi iz regiona što više sarađuju kako bi se poboljšala i saradnja država.

– Važno je da napravimo korisne stvari za studente koji će voditi i Srpsku i Srbiju kroz naredne godine – rekao je on i ocijenio da je u tom kontekstu današnji samit od velikog značenja.

Predsjednik Unije studenata Republike Srpske Nikola Bojić zahvalio se organizatorima samita, rekavši da je izneseno niz prijedloga koji će doprinijeti poboljšanju visokog obrazovanja.

On je rekao da je cilj Unije da njeni studenti po završetku školovanja ostanu u Srpskoj, te da svojim radom i zalaganjem naprave plodno tlo za buduće generacije i time jačaju i svoju Republiku Srpsku i Srbiju.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakSijarto kritikuje odluku UEFA
Naredni članakGRANIČNI PRELAZI: Saobraćajne gužve na više graničnih prelaza