Izmjene i dopune Zakona o štrajku omogućavaju poslodavcu da odlučuje o minimalnom procesu rada tokom štrajka, zbog čega ovaj vid protesta zaposlenih neće više biti moguće organizovati, a time se ponovo ugrožavaju osnovna radnička prava, poručili su predstavnici samostalnih sindikata koji djeluju u „Željeznicama Srpske“. Radnici traže izmjenu spornog Zakona o štrajku.

Predloženi Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku već je uznemirio željezničare. Poslodavcu se daje puno pravo da manipuliše minimumom procesa rada, ukoliko se sindikat ili štrajkački odbor ne dogovore sa njim. Osim Zakona o radu i kolektivnog ugovora kojeg nema, samo ovaj Zakon je nedostajao da se potpuno unište radnička prava, poručuju sindikalci „Željeznica Srpske“.

„Samim načinom vođenja izmjena Zakona doveli su nas na gotov čin. Sad idu pod pričom javne rasprave gdje mi nemamo pravo ništa da mijenjamo, nego samo da se usvoje ti članovi koje su oni predvidjeli“, izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti „Željeznica Republike Srpske“ Zlatko Marin.

A sporan je član 12 koji definiše minimum procesa rada. Poslodavcu se daje sloboda da odredi koliko bi trebalo minimalno da se radi tokom štrajka, što znači i punim kapacitetom ukoliko mu je to volja.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila „Željeznica Republike Srpske“ Goran Čamdžić smatra da će zato biti osnovni zahtjev željezničkih sindikata da se u tom članu 12 Zakona o štrajku donese jedna odluka gdje će se arbitražom donijeti odluka koji će to biti minimum procesa rada.

„Danas dolazimo u situaciju da više ne može da se definiše ni minimalni proces rada, jer ga nema, već se daje opet poslodavcu, što je apsurd. I ona mala radnička prava su poništena s ovim i ogorčen sam krovnim sindikatima, jer nevjerovatno je da ne vide probleme na koje smo i ranije ukazivali“, objašnjava potpredsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti „Željeznica Republike Srpske“ Boris Šukalo.

Radnici kažu da je stanje u „Željeznicama Republike Srpske“ i dalje loše. Kasne isplate toplih obroka, prevoza i regresa. Dodatni problem je sistematizacija radnih mjesta. Administracija ostaje, a odlaze radnici koji su u proizvodnji. Jedino rješenje je sistematizacija po stvarnim potrebama, poručuju predstavnici samostalnih sindikata.

„Samo se tako Željeznice mogu iščupati iz krize i da se politika smakne iz preduzeća. Veoma je teško jer su mnoga radna mjesta izmišljena i popunjena od strane politike za vrijeme izbora, zbog čega se bojimo da će se to i ove godine desiti“, kaže Marin.

Predstavnici samostalnih sindikata „Željeznica Srpske“ traže izmjenu Zakona o štrajku. Poručuju da će zbog ugrožavanja osnovnih radničkih prava biti primorani na proteste, ali i štrajkove, kao što je to bilo u martu i septembru prošle godine.

(BN)

Prethodni članakSutra je veliki četvrtak
Naredni članakDanas umjereno oblačno