Radnici sarajevske “Hidrogradnje” danima protestuju ispred sjedišta firme u Butmiru i zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu tražeći svoja prava, a započeli su i štrajk glađu, jer su, kako kažu, očajni.

Radnici traže penzionisanje 267 radnika, isplatu osam plata koje im duguju odlaskom firme u stečaj i otpremnine za radnike koji su s 30. septembrom 2016. otišli na biro.

Predstavnik radnika Meho Šabanović rekao je da su ionako gladni već mjesecima, a na štrajk glađu su se odlučili jer više nemaju kuda, a obećanja koja su ranije dobijali nisu realizovana.

– Većinski vlasnik “Hidrogradnje” je Vlada FBiH, čiji se razni ministri posljednjih desetak godina nisu udostojili da riješe probleme napaćenih ljudi. Najlakše je otjerati nas na biro bez igde ičega, a velika su dugovanja za PIO, zdravstvo, plate, karte, tople obroke… Vlada je morala da riješi problem kažnjavanjem nadzornih odbora i direktora koje je postavljala – rekao je Šabanović za Klix.

On je napomenuo da su se obratili i ministru za boračka pitanja FBiH s obzirom na to da 75 radnika čine bivši borci i ratni-vojni invalidi.

– Već imamo četiri, pet bolesnih ljudi, jer je mnogo hladno. Ubijeni smo duševno u pojam i lekovi ne pomažu. Tužno je da čovjek u 21. veku štrajkuje za svoja prava – rekao je Šabanović.

Protesti pred zgradom “Hidrogradnje” u Butmiru održavaju se 24 časa, a ispred zgrade Vlade FBiH svaki dan od 11 do 14 sati.

(Srna)

Prethodni članakPoziv na kolektivno točenje goriva u RS
Naredni članakKoji model će biti najbolji automobil na svijetu 2018?