Nekoliko desetina radnika Doma zdravlja Istočno Sarajevo danas je protestovalo ispred te zdravstvene ustanove. Zahtijevaju vraćanje funkcionisanja Doma zdravlja u zakonske okvire, usklađivanje Statusa ustanove sa Zakonom, te rješavanje nagomilanih finansijskih problema.

Više od polovine zaposlenih u Domu zdravlja Istočno Sarajevo uputilo je peticiju osnivačima te ustanove, opštinama Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo zahtijevajući da riješe nagomilane probleme. U suprotnom, stupiće u generalni štrajk.

Radnici su nezadovoljni rukovodstvom Doma zdravlja koje, kako tvrde, nema ni iskustva ni znanja da vodi tu ustanovu, a smatraju i da su na funkcijama nezakonito.

“Vršilac dužnosti direktora prema Zakonu može biti šest mjeseci, a naša direktorka je vršilac dužnosti već godinu dana. Izmjenom statuta Doma zdravlja zamjeniku direktora data su ista ovlašćenja kao direktoru, a Zakon uopšte ne poznaje tu funkciju”, tvrdi Danko Vasiljević, ljekar u Domu zdravlja Istočno Sarajevo. On dodaje da iako akti Doma zdravlja predviđaju da zamjenik direktora može biti neko ko je završio medicinski ili fakultet društvenog smjera, njihov zamjenik direktora ima završen Poljoprivredni fakultet.

Nezadovoljni radnici direktorku Tijanu Gavrić-Mičić i njenog zamjenika Danila Kujačića smatraju odgovornim za loše finansijsko poslovanje Doma zdravlja.

Ta ustanova je u gubitku 157 hiljada maraka, a dug dobavljačima je povećan za 100 hiljada i trenutno iznosi 250 hiljada maraka.

Radnicima se ne isplaćuje naknada za prevoz, a neredovna je i uplata doprinosa.

Menadžment, tvrde radnici, ne zna da organizuje rad u Domu zdravlja zbog čega trpe pacijenti, a imaju i krajnje loš odnos prema zaposlenim.

“Rukovodstvo nad radnicima provodi mobing i ucjenjuje ih otkazima”, tvrdi Ljiljana Lemez, ljekar u Domu zdravlja Istočno Sarajevo i dodaje:

“Mi ćemo se boriti da vratimo dostojanstvo bijelom mantilu. Ako ne ispune naše zahtjeve, za deset dana stupamo u generalni štrajk. Ljudi koji su nemedicinski kadar rukovode ovom ustanovom i primaju najveće plate koje moraju zaraditi ljekari i medicinske sestre. Te njihove plate bolje da se iskoriste za vraćanje dugova u koje su nas oni i uvalili.”

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Tijana Garvić-Mičić i njen zamjenik Danilo Kujačić nisu se pojavili pred nezadovoljnim radnicima. Na insistiranje novinara da daju izjavu pozvali su nas u kancelariju, ali bez kamera, te zatražili da im pismeno dostavimo pitanja na koja će oni, kako su rekli, odgovoriti saopštenjem.

Pokušali smo da im objasnimo za šta ih radnici optužuju, ali nijedno nije bilo raspoloženo da nas sasluša, tako da su nezadovoljni radnici, novinari, ali i javnost ostali bez odgovora menadžmenta Javne ustanove Dom zdravlja Istočno Sarajevo.

BN televizija

Prethodni članakBanjaluka složno: Nećemo odustati!
Naredni članakZvezda potopila Mornar, sjajni Dobrić