Radnici Krivaje jutros su blokirali saobraćaj u centru Zavidovića. Nakon što su se okupili na zboru u 7. 30 sati, ispred kapije “Pilana” gdje je održana prozivka radnika, radnici su se uputili ka centru grada gdje su blokirali saobraćajnice.

Blokirane su tri raskrsnice u trajanju od tri sata kao znak upozorenja radi ubrzavajna postupka procesuiranja odgovornih za propadanje preduzeća. Radnici traže i raskidanje ugovora sa ortačkom grupom koji je potpisan za vrijeme prethodnog mandata Vlade FBIH ne čelu s SDP-om.

Vlada Federacije BIH obavijestila je javnost prije nekoliko dana da je u pripremi podnošenje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu u zavidovićkoj Krivaji.

Na pitanje o kakvom krivičnom djelu se radi, premijer Fadil Novalić kaže:

– Radi se o zastrašujućoj zloupotrebi. U zavidovićkoj Krivaji nekada je radilo 1200 ljudi, tako što je iznajmljena privatnoj kompaniji. Onda je prethodni saziv Vlade prekinuo taj ugovor i uveo ortačku grupu – nove četiri firme, te sa 1200 svela na 800 ljudi. Imovinu je dala na privatne firme, a firma u kojoj je radilo 800 ljudi ostala bez imovine. Čak je sa zavoda za zapošljavanje dala 6,5 miliona KM.

On dodaje da danas nema imovine.

– Otišla je privatnim firmama. Imamo 800 radnika na ulici, a ona firma koja je radila prije ortačke grupe sada nas tuži i dobiće nas za osam miliona KM. Šteta sva pripada Vladi Federacije i radnicima bez posla, a korist ortačkoj grupi, privatnicima. Konačno je vrijeme da neko odgovara i pozivam pravosudne organe da se pokažu na ovom slučaju. Ne treba biti stručnjak da se pokaže da je Vlada kroz povezivanje staža dala 19 miliona maraka, izgubila vlasništvo i dobila 800 nezaposlenih. Mi stojimo na raspolaganju i nudimo pomoć isključivo ovima koji su ostali bez posla, kaže Novalić

(Vijesti)

 

Prethodni članakPripremaju se i akcize na struju
Naredni članakNa Banjalučkoj berzi prodate preostale obveznice RS