ŠIPOVO – Šipovačka gipsara „Volari“ ni nakon šest mjeseci nije počela s radom, a tridesetak radnika i danas je u krugu fabrike tražilo isplatu devet plata, kao i uplatu poreza i doprinosa za proteklih deset godina u iznosu većem od 1,5 miliona KM. Kako uprava preduzeća na čelu sa Nebojšom Ćurkom mjesecima ćuti, odlučili su da idućeg utorka održe protest ispred zgrade Vlade Republike Srpske i ukažu na dugogodišnji kriminal u gipsari, saznaje portal CAPITAL.ba.

Ćutanje institucija, tvrde ogorčeno, pokazuje kakav je stav premijerke RS Željke Cvijanović, ministra industrije Petra Đokića i ministra rada Milenka Savanovića, kojima su se više puta obraćali.

U međuvremenu saznali su da je Osnovni sud u Mrkonjić Gradu 2. marta donio jednu od presuda za malverzacije u gipsari, ali u ovoj pravosudnoj instituciji nisu bili raspoloženi da im je i dostave. Razlog – radnici nisu imali broj predmeta pod kojim je spor vođen.

„Nešto se zataškava. Tražili smo presudu u sudu pošto je Sindikalna organizacija gipsare podnijela krivičnu prijavu, ali nam je nisu dali. Direktor Ćurko nam se ne obraća od decembra prošle godine. U februaru je bila informacija da će fabrika ponovo biti otvorena u roku od 60 dana i da će biti dvije uplate ličnih dohodaka. Međutim, 70 dana je prošlo, a ništa se ne dešava. Kada smo se obratili premijerki, ona je to proslijedila Inspektoratu RS. Navodno, početkom aprila su dolazili inspektori, ali nikoga iz uprave nisu našli“, ističe Goran Bogdanović iz Sindikalne organizacije.

I predsjednik sindikata „Volara“  Đuro Petković kazao je za CAPITAL da je u sudu pokušao da dobije presudu, ali je njegov zahtjev odbijen.

„Moraćemo pred Vladu“, kratko je poručio.

U mrkonjićkom Osnovnom sudu danas nisu odgovorili na pitanja naše redakcije o detaljima „tajne“ presude koja je donesena još prošlog mjeseca. I nakon što smo zahtjev za dostavljanje informacija uputili pisanim putem, rečeno je da nam je za odgovore potreban broj predmeta.

„Mi rješavamo mnogo sporova. Ne možemo tako da tražimo informacije koje želite“, kazala je u kratkom telefonskom razgovoru jedna od zaposlenih u sudu.

O obespravljenim radnicima danas je govorio ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović navodeći da je spreman da naredne sedmice razgovara s njima.

„Gipsara ‘Volari’ je dugogodišnji problem. Dugovanja prema radnicima su za svaku osudu. ‘Velike privrednike’ koji rade to što rade treba eliminisati i ne dozvoliti im da privatizuju kapital. Devet mjeseci da mu neko radi, a da ne isplati plate… To je neviđeni bezobrazluk. Eksploatisati prirodni resurs koji pripada svima nama, a onda ga sebi prigrabiti i ljude držati kao robove… To je za svaku osudu. Primiću radnike ako dođu pred Vladu. Uvijek sam na strani radnika. Ja sam servis tih ljudi“, kazao je Savanović za CAPITAL.

Ćurko ojadio „Volare“

Direktor gipsare Nebojša Ćurko, kako je CAPITAL ranije pisao, nezakonito je izvlačio sredstva preduzeća. Pokazala je to istraga Okružnog javnog tužilaštva koje je po tom osnovu podiglo dvije optužnice, a potvrdio ih Osnovni sud u Mrkonjić Gradu.

“Podignute su dvije  optužnice protiv Nebojše Ćurka zbog nepravilnog izdvajanja sredstava pravnog lica. Sudski postupci su u toku pred Osnovnim sudom u Mrkonjić Gradu”, navodeno je tada u odgovoru za CAPITAL u Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

O nezakonitostima u gipsari upoznati su i Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA, ali i Ministarstvo unutršnjih poslova RS.

SIPA je MUP-u 31. oktobra 2016. godine  proslijedila prijave sindikalaca iz “Volara”, nakon čega je dokumentacija završila u Policijskoj upravi Mrkonjić Grad.

“Okružno javno tužilaštvo Banjaluka 3. maja 2017. godine obavijestilo je Policijsku upravu Mrkonjić Grad da nije potrebno da ona provjerava navode iz prijave, s obzirom na to da to radi tužilaštvo zajedno sa drugim nadležnim institucijama”, navode u MUP-u RS.

Obustavom istraga dobar dio nezakonite priče iz “Volara”, koju su radnici potkrijepili i dokumentacijom, ostao je sakriven.

Gipsanje miliona preko leđa radnika

Najbolji gips u bivšoj Jugoslaviji, još od kada je privatizovao kontroverzni prnjavorski biznismen Radojica Ratkovac prije petnaestak godina, proizvodila je samo povremeno, a i to je, tvrde radnici, prodavano „na crno“. Plate su isplaćivane „na ruke“, u kešu.

Milionskim iznosima oštećena je i RS, jer ovoj firmi nikada nije odobrena koncesija za eksploataciju rudnika gipsa.

Iza malverzacija, ističu radnici, osim Ratkovca, stoji i aktuelni načelnik Šipova Milan Kovač, koji je prnjavorskom biznismenu tada pomogao prilikom privatizacije, „a zauzvrat dobio mjesto direktora ‘Volara’“.  Sve je počelo 5. avgusta 2003. godine potpisivanjem ugovora između Ratkovčevih firmi – „Gipsare Volari“ s jedne i „R&S Company“ iz Prnjavora s druge strane. Ipred šipovačke Gipsare dokument, koji je u posjedu CAPITAL-a, potpisao je upravo Kovač.

Kako bi izbjegao plaćanje poreza, ali i „oprao“ ogromne iznose, prema Ratkovčevom ugovoru, gipsara prihvata „da da ekskluzivitet za nabavku repromaterijala, ambalaža i opreme te da sve vrste proizvoda isporuči firmi ‘R&S Company’“. Gipsara je ovo, dakako, plaćala gipsom koji je, prema tvrdnjama radnika i sindikalaca, završavao na crnom tržištu.

Sve ovo se, tvrde radnici, radi samo iz jednog razloga – kako bi firma ostala bez radnika, otišla u stečaj i bila prodata za nekoliko desetina hiljada maraka potpisniku svih ugovora Milanu Kovaču.

Kovač, s druge strane, ima drugu priču – sve čini da „Gipsaru“ podigne na noge, ali je niko, tvrdi, ne želi jer pala tržišna cijena gipsa. Radnici, ističe, lažu. Tvrdi da nema informacija o optužbama da se gips preprodavao na crno, ali potvrđuje da se godinama eksploatisalo bez koncesije.

A istina je da koncesioni ugovor nije potpisan ni 12 godina nakon što je gipsara “Volari” podnijela zahtjev za dodjelu koncesije za eksploataciju rudnika. Za sve ove godine rudnik je eksploatisan na osnovu rješenja tadašnjeg Ministarstva privrede, energetike i razvoja RS, a u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS tek nedavno su namjeravali da provjere da li ovo preduzeće ispunjava obaveze, kako bi postupak dodjele koncesije bio okončan.

To praktično znači da niko od nadležnih već više od deceniju nije vodio računa o tome da li gipsara “Volari” plaća naknadu u visini od 3,2 odsto od ukupnog prihoda ostvarenog prodajom ili korišćenjem sirovine na ležištima Dočići i Orlovača.

CAPITAL: Žana Gauk

Prethodni članakVlada Srpske garantovala za milionski kredit opštine Bileća
Naredni članakBiH godinama nema mjere zaštite domaće proizvodnje