Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da su poslanici SNSD-a i Srpskog kluba opravdano pokrenuli smjenu ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza jer je riječ o krupnim izjavama koje remete ukupne odnose u BiH.

On je istakao da su poslanici pokrenuli smjenu nakon što su razmotrili da li čovjek koji pravi takvu vrstu problema BiH može ostati na toj funkciji.

Radmanović je naveo da nije riječ ni o kakvom ličnom odnosu kluba jedne političke partije prema ministru, te da treba riješiti “problem Heleza”.

– Ovdje je riječ o konkretnoj situaciji, o nekoliko krupnih izjava koje, po našem mišljenju, remete ukupne odnose u BiH i nadamo se da ćemo sačuvati da se ne poremete baš tako mnogo kao što bi neki željeli – istakao je Radmanović.

Govoreći o pismu poslanika SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini upućenom američkom Senatu i Kongresu, te Evropskom parlamentu u kojem je konstatovano da je SDA islamistička u svojoj ideologiji, Radmanović je naveo da to ne znači da je bošnjački narod takav.

– Ne bi se moglo reći da je narod optužen u cjelini, ali je rečeno da je vezano za bošnjački narod. Nije optužba bila za cijeli narod. Rekli smo i to možda i jeste najteža ocjena da je SDA islamistička. Povlačili smo to od osnivača SDA, prvog predsjednika i od “Islamske deklaracije”. I ne odmiče se SDA od toga iako je imala periode kad se dosta dobro dogovarala unutar BiH – rekao je Radmanović za BHRT.

Prema njegovim riječima, ako kažete “vi ste protagonisti ruskog uticaja”, za koji tvrdim da ga nema, onda mi vama moramo reći da mi vidimo kakve zastave imaju na kojim dijelovima, kako slavite neke vaše praznike ili neke koji i nisu vaši praznici, šta poručujete, kako presuđujete.

Kada je riječ o praznicima o kojima ne postoji jedinstven stav u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, Radmanović je poručio da nije samo ZAVNOBiH antifašistička priča.

– Antifašistička priča je učešće u koaliciji koja je porazila najveće zlo. Mi u Republici Srpskoj skoro svi pripadamo tome. To ne znači da moram priznati da je ZAVNOBiH praznik, jer on nije praznik – rekao je Radmanović.

On je istakao da Republika Srpska ima svoj stav o ZAVNOBiH-u, ali da se ne distancira od antifašizma.

– ZAVNOBiH je dio jedne priče, pokreta koji se dešavao u stvaranju novog uređenja u državi koja je i prije postojala, samo u različitim granicama i sa drugim uređenjem. Mi imamo ozbiljan problem u vrhu BiH, u Predsjedništvu. Imamo čovjeka koji je istoričar i koji potpuno pogrešno tumači ono što je naučio. A kada to prevedemo u dnevnu politiku, dobijemo više drugih problema. Oni koji danas kažu da je ZAVNOBiH praznik svih u BiH, oni su se toga odrekli 1. marta 1992. godine jer su tada dva naroda išla protiv jednog. A sada hoće da to vrate na početak. Nije moguće – zaključio je Radmanović.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakUKC Srpske: Sutra besplatno testiranje na virus side
Naredni članakDodik: BiH se mora osloboditi kolonijalne uprave ili da je zvanično proglase protektoratom