Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović pozvao je danas poslanike SDA da ne predlažu nove tačke dnevnog reda današnje sjednice kojima se dovodi u pitanje rad ovog doma.

Reagujući na prijedlog poslanika SDA da se dnevni red sjednice dopuni tačkama koje se odnose na odluke Savjeta ministara o imenovanjima rukovodstava u upravnim organizacijama BiH i donošenja zaključka kojim od Tužilaštva BiH traži procesuiranje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog izjava zbog, kako je navedeno, “javnog negiranja genocida u Srebrenici”, Radmanović je rekao da nijedan od ovih prijedloga nije iznijet na Proširenom kolegijumu doma.

– Pokušavamo da sa Savjetom ministara usaglasimo sjednice kako bi mogli da prisustvuju. Kada smo držali danas Prošireni kolegijum, na kojem je i SDA bio, nisu predložili bilo kakvu dopunu dnevnog reda. Kad Prošireni kolegijum utvrdi red, radi se po njemu – objasnio je Radmanović.

Prema njegovim riječima, SDA ne radi na tome da podrži rad Predstavničkog doma iako tvrdi da se zalaže za jačanje institucija.

– Oba prijedloga SDA su neprihvatljiva. Nemamo prisutne predstavnike Savjeta ministara kako bi raspravljali o promjeni rukovodilaca upravnih organizacija. Logično bi bilo da se traži informacija od Savjeta ministara i da se onda obavi rasprava – dodao je Radmanović.

Za prijedlog da se od Tužilaštva zatraži procesuiranje Dodika, Radmanović je istakao da opredjeljenje parlamenta nije da vrši pritisak na organe pravosuđa, posebno Tužilaštvo.

– Ovdje se jasno kaže “zahtijevamo od Tužilaštva BiH”, Predstavnički dom ne smije da se pretvori u to – poručio je Radmanović, konstatujući da o ovim pitanjima nema saglasnosti zbog čega je nepotrebno otvarati raspravu.

On je pozvao SDA da povuče oba prijedloga, navodeći da imaju priliku da o tome medijski govore.

Šemsudin Mehmedović iz SDA zatražio je da se u dnevni red uvrsti tačka “nezakonite odluke Savjeta ministara o imenovanju rukovodstva upravnih organizacija”, precizirajući da su to one u vezi sa rukovodstvom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, te Službe za poslove sa strancima.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakVREMENSKA PROGNOZA: Za vikend zahlađenje sa padavinama
Naredni članakLamborghini Aventador SV sa 1500KS