Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović rekao je da je Dejtonski sporazum tokom 28 godina postojanja kršen, a da je kulminacija sada kada u BiH djeluje čovjek koji nije izabran za visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti, što je predviđeno ovim međunarodnim dokumetnom.

Radmanović je ocijenio da je Dejtonski sporazum među važnijim u posljednjih 50 godina kojim su trebali svi da se pohvale, ne samo u BiH nego i oni koji su učestvovali u njegovom stvaranju.

– Radi se o međunarodnom sporazumu koji nije samo donio mir, već je i riješio i unutrašnje uređenje BiH i odnose u BiH na sasvim jednoj novoj osnovi koja je vrlo značajna i koju je trebalo da poštujemo od prvog dana. Međutim nije se tako dešavalo, nažalost – ocijenio je Radmanović.

On je podsjetio da je već prvi visoki predstavnik, koga u posljednje vrijeme “hvale” da nije ništa radio, jednim aktom promijenio odredbu Dejtonskog sporazuma i “zabranio da postoji nacionalno opredjeljenje u Predsjedništvu kod budžeta BiH”.

– Kasnije su dolazili i gori visoki predstavnici koji su stalno mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma uzimali sebi razna prava kojima su mijenjali stanje u BiH, remetili odnose i nisu dozvoljavali da postane stabilna zemlja – istakao je Radmanović za Srnu.

On smatra da je Dejtonski sporazum odličan međunarodni akt koji bi da su ga se svi držali omogućio da BiH bude prosperitetna.

– Riječ je, prema mom mšljenju, o odličnom međunarodnom aktu koji sadrži i Ustav BiH koga, da smo se pridržavali svi zajedno, imali bismo stabilno stanje i vjerovatno zemlju koja može da bude i prosperitetna. Nažalost, to nije tako danas – konstatovao je Radmanović.

Sutra se navršava 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakŽene koje spavaju manje od sedam sati u riziku od ozbiljne bolesti
Naredni članakCvijanović danas sa ambasadorima Grčke, Švedske i Ruske Federacije