Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiHĐorđe Radanović ocijenio je da će sutrašnji Svesrpski sabor u Beogradu ući u istoriju jer predstavlja okupljanje srpskih predstavnika iz cijelog svijeta i da će pokazati jedinstvo srpskog naroda u teškim vremenima.

– Kao čovjek koji se bavi statusom i pravima Srba u FBiH, siguran sam da će se jedan aspekt Svesrpskog sabora osloniti i djelovati prema istorijskoj nepravdi i strašnom stradanju koji su preživjeli Srbi u Federaciji. Želim samo da ponovim da je na području današnje Federacije živjelo 542.897 Srba 1991. godine, da ih je sada manje od 30.000, da je to posljedica velikomuslimanske i hrvatske politike koja je od 1990. godine propagirala ideje fašista i nacista – izjavio je Radanović Srni.

On je rekao da je na području FBiH 1991. godine postojalo 785 naselja sa većinskim srpskim stanovništvom.

– Nakon rata 252 srpska naselja su postala muslimanska, a 33 hrvatska. Trenutno na području FBiH imamo oko 500 nenaseljenih srpskih mjesta koja su bila naseljena. Znači, ta srpska mjesta su uništena i nikada nisu obnovljena. Јednostavno, jedna istorijska nepravda, a Federacija ne želi da popravi stanje i položaj Srba u tom entitetu – ukazao je Radanović.

On je izrazio nadu da će Svesrpski sabor opravdati očekivanje i da će biti napravljen veliki iskorak kada je riječ o zajedništvu i okupanju, te da će Srbi ostati svi zajedno ubuduće.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić najavili su za sutra Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda.

Foto: srna.rs

Izvor: SRNA

Prethodni članakDodik: Održaćemo referendum o nezavisnosti Srpske od BiH
Naredni članakVRIJEME: Danas vruće, do 33 stepena Celzijusova