Na graničnom prelazu Rača srdačan susret delegacija Republike Srpske i Srbije. Uoči Svesrpskog sabora na graničnom prelazu Rača premijer Srbije Miloš Vučević i predsjednik Narodne Skupštine Ana Brnabić dočekali su srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika NSRS Nenada Stevandića i predsjednika vlada Radovana Viškovića.

Dočekani su uz tradicionalne srpske običaje, pogaču i so.

Delegacija Srpske i Srbije obišla je radove na mostu i dionicu auto-puta od Kuzmina do Rače koju gradi i finansira Srbija. Tako će auto-putem Beograd – Kuzmin – Rača, Republika Srpske i Srbija biti spojene auto-putem. 

Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija bilježi velike uspjehe, a znamo i da je to uvijek uspjeh Republike Srpske, izjavila je srpski član Predsjendištva BiH Željka Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da “upravo ovaj početak našeg saborovanja obilježimo zajedno obilazeći gradilišta i most, kao i auto-put koji treba da nas spaja, kao što nas i sve drugo spaja u svim oblastima”.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sutrašnji Svesrpski sabor u Beogradu biti velika manifestacija na kojoj se želi pokazati jedinstvo i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najavio je donošenje važnih odluka, a među njima je i odluka o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

On je istakao da će biti riječi o ekonomskoj saradnji – Srbija će uplatiti 10 miliona evra za put Bijeljina-Sremska Rača, za koji je već preuzela obavezu na sebe da ga izgradi.

– Želimo da pokažemo jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu, očuvanju našeg pisma, tradicije, kulture, daljem ekonomskom političkom povezivanju – naglasio je Vučić.

Uoči Svesrpskog sabora koji se održava sutra u Beogradu, gdje će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda, danas se održavaju brojni sastanci zvaničnika Srpske i Srbije.

Večeras u Beogradu će biti održan sastanak premijera Viškovića i Vučevića, kojem će prisustvovati i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Ministri u Vladi Srpske posjetiće ministre Srbije sa kojima će potpisati brojne memorandume.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra sunčano u planinskim područjima moguć pljusak
Naredni članakU Srpskoj rođene 34 bebe; U Doboju na svijet došlo troje mališana