Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, u kotlinama i duž riječnih tokova magla smanjuje vidljivost, a poledica je moguća naročito na dionicama u višim predjelima, preko prevoja, mostova i na prilazima tunelima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Oprez zbog zaleđenog kolovoza posebno je neophodan na putnim pravcima Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Drvar, preko Oštrelja, Kupres-Livno, Tomislavgrad-Kamensko.

Gusta magla posebno smanjuje vidljivost na putevima Bosanski Petrovac-Lanište, Ključ-Sanski Most, Donji Vakuf-Bugojno, Vitez-Turbe, Kiseljak-Busovača-Kaonik, auto-putu Zenica-Sarajevo-Tarčin, kao i dionicama uz rijeke Spreču i Drinu.

Zbog većeg odrona, u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionici magistralnog puta Crna Rijeka-Jajce. Alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

I na ostalim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni.

Zbog sanacije kolovoza, na magistralnom putu Rača-Balatun saobraćaj se odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na dionicama magistralnog puta Han Pijesak jedan-Han Pijesak dva i Han Pijesak dva-Sokolac u toku je rehabilitacija puta, te je potrebno prilagoditi brzinu kretanja vozila i obratiti pažnju na privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor do 31. decembra biće izmjena u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac. Izmjena režima saobraćaja je i na petlji Rudanka, zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Na dionici regionalnog puta Rača-Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta angažovanih na izgradnji dionice auto-puta Rača-Bijeljina.

Zbog bušenja i miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” u mjestu Kostajnica, grad Doboj, biće izvršena privremena obustava saobraćaja na dionici regionalnog puta Doboj-Modriča, do 20. decembra.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na Mostu kralja Aleksandra u opštini Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok je za putnička vozila ograničena brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. 

Foto: rtrs.tv/Ilustracija

Izvor: SRNA

Prethodni članakDogodilo se na današnji datum, 11. decembar
Naredni članakVRIJEME: Promjenljivo oblačno uz kraće sunčane intervale