Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ odvija redovno, po pretežno suvim ili vlažnim kolovozima, a poledica je moguća u višim predjelima, preko planinskih prevoja, na mostovima i prilazima tunelima, saopštio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Mjestimično je smanjena vidljivost zbog magle, a povećana je opasnost od odrona. Na svim putnim pravcima savjetuje se oprezna vožnja, obavezno poštovanje saobraćajne signalizacije, a posjedovanje zimske opreme je zakonski obavezno.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija usporeno. Postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštovanje je obavezno.

Dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja na putu Dobro Polje-Miljevina u tunelu “Sijeračke stijene”, na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac, u tunelu “Čeljigovići” na magistralnom putu Lapišnica-LJubogošta, na dionici Klašnice 1-Nova Topola, na putu Gradiška-Nova Topola-Klašnice, na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška, na petljama Johovac i Rudanka.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog opasnosti od pojave klizišta zabranjen je saobraćaj za sva vozila na regionalnom putu dionica Stari Ugljevik-Glavičice, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji. Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran-Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje-Donja Trnova-Glavičice-Mezgraja.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde, u mjestu Filipovići odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom saobraćajnom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na putu Stanić Rijeka-Granični prelaz Brod kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, a vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putu Brodar-Rudo zabranjen je saobraćaj za motorna vozila ukupne mase preko 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na sat.

Zabranjen je saobraćaja za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza, za teretna vozila ukupne mase preko 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice 2-Šargovac u mjestu Trn, za za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje.

U FBiH jutros se na većini putnih pravaca saobraća po vlažnom kolovozu, dok je zbog magle vidljivost smanjena na području Gračanice, Kalesije, Srebrenika, Kiseljaka, Viteza, te ponegdje u Kantonu Sarajevo.

U višim planinskim predjelima zbog niskih jutarnjih temperatura mogući su nailasci na zaleđene dionice, a učestali su odroni na putevima Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac i Bugojno-Kupres.

Sporije se zbog radova saobraća na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf u tunelu “Skela”.

Na graničnim prelazima u BiH trenutno nema dužih zadržavanja.

Foto: nezavisne.com

Izvor: SRNA

Prethodni članakDogodilo se na današnji datum, 13. februar
Naredni članakVRIJEME: Danas pretežno sunčano i toplije nego prethodnih dana