Kolovozi su pretežno suvi na većini putnih pravaca u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, dok je vidljivost smanjena zbog magle i niske oblačnosti, posebno u kotlinama i uz riječne tokove.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske navode da su u gradskim centrima uobičajene gužve i savjetuju vozačima opreznu vožnju, kao i da budu strpljivi i izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog održavanja Svjetskog prvenstva u raftingu “Banjaluka – Vrbas 2024” za saobraćaj će danas biti zatvorena dionica magistralnog puta Karanovac – Crna Rijeka na lokaciji Bjeli buk od 9.00 do 19.00 časova.

Za vrijeme obustave saobraćaj će se odvijati putnim pravcem Banjaluka – Čađavica – Mrkonjić Grad.

U toku su radovi na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina na magistralnom putu Crna Rijeka – Jajce, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na put preko Mrkonjić Grada i Jezera.

Zbog radova, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na putnom pravcu Prijedor – Koprivna, na magistralnom putu Nova Topola – Klašnice i na dionici magistralnog puta Han Pijesak – Sokolac.

Zbog bušačko-minerskih radova povremene su obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta LJubogošta – Sumbulovac – Podromanija, na lokalitetu kamenoloma “Rogoušići” u trajanju od pet do sedam minuta.

Zbog minerskih radova na dijelu magistralnog puta Podromanija – Donja LJubogošta, na lokalitetu Han Derventa, povremene su obustave saobraćaja dva puta dnevno u trajanju od pet do sedam minuta.

Minerski radovi u toku su i na magistralnom putu Sarajevo – Foča, na dionici Trnovo – Miljevina, u kanjonu rijeke Bistrice.

Na dionici magistralnog puta Dobro Polje – Miljevina, saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Zbog oštećenja mosta na magistralnom putu Sastavci – Ustiprača saobraćaj se odvija jednom trakom.

Saobraćaj reguliše privremeno postavljena saobraćajna signalizacija, a brzina kretanja vozila ograničena je na 30 km/h. Na mostu se zabranjuje saobraćaj za vozila čija dozvoljena masa prelazi 30 tona.

Zbog rekonstrukcije dionice magistralnog puta Brod na Drini /Foča/ – Hum /Šćepan Polje/, izimjenjen je režim u odvijanju saobraćaja. Na toj dionici zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog radova miniranja na kamenolomu “Grapska-Kostajnica” privremene su obustave saobraćaja na dionici regionalnog puta Doboj – Modriča, u mjestu Kostajnica.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji auto-puta na Koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka, uključujući most, do tunela Putnikovo brdo dva, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka – Doboj.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na lokaciji prevoj LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Na magistralnom putu Gradiška – Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice – Nova Topola, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i na spoju magistralnih puteva Gradiška – Nova Topola i Čatrnja – Gradiška.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Na regionalnom putu Priboj – granica Republike Srpske/FBiH /Šibošnica/, na dionici Mačkovac – Piperi, zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

Na mostu Kralja Aleksandra u opštini Rudo, na putnom pravcu Brodar – granica Republike Srpske/Srbije /Rudo/ zabranjen je saobraćaj za vozila ukupne mase veće od 10 tona, dok se za putnička vozila ograničava brzina kretanja na 20 kilometara na čas.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik – Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća “Ruding”, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran – Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje – Donja Trnova – Glavičice – Mezgraja.

Zbog deminiranja terena na putnom pravcu Brčko – Cerik /Malezijski put/ od 8.00 do 16.00 časova dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja, uz 10-minutna propuštanja vozila.

Vozači, koji se kreću od Cerika ka Brčkom, upućena je molba da koriste obilaznicu preko Brke za Brčko, dok u suprotnom smjeru koriste obilaznicu na kružnom toku preko Brke za Cerik.

Deminerski radovi izvode se svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova i na putnom pravcu Lopare – Čelić, na skretanju za Brusnicu.

Na području FBiH zbog redovnog servisiranja lijeve tunelske cijevi tunela Vis, 25. novembar i Grab od 8.00 časova za saobraćaj se zatvara dionica auto-puta Tarčin – Lepenica.

Za vrijeme radova saobraćaj se odvija dvosmjerno, suprotnom stranom auto-puta.

Na magistralnom putu Ključ – Sanski Most, na ulazu u Sanski Most, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku je sanacija škarpi i kosina na magistralnom putu Lašva – Kaonik kod naselja Grablje, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, jednom trakom.

S obzirom da je riječ o izrazito frekventnoj dionici, formiraju se duže kolone vozila u oba smjera, pa je vozačima upućena molba za strpljenje i razumijevanje.

Radovi su u toku i na magistralnim putevima Lukavac – Šićki Brod, Srbljani – Bosanska Krupa, Bugojno – Gornji Vakuf/Uskoplje, Jablanica – Prozor, Tarčin – Konjic, Kladanj – Vlasenica, Jelah – Doboj, Jablanica – Potoci i Čevljanovići – Nišići.

Na dionici regionalnog puta Zavala – granica BiH/Hrvatske zbog neophodnih radova, saobraćaj je potpuno obustavljen.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila teža od pet tona najveće dozvoljene mase, te se preusmjeravaju na novi most Bratoljub u Bratuncu i na granični prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti granični prelaz Šepak.

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakDogodilo se na današnji datum, 30. maj
Naredni članakVRIJEME: Popodne moguće lokalne nepogode