Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH kolovozi su pretežno mokri, u kotlinama i duž riječnih tokova mjestimični ima magle, a na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni.

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske skreću pažnju na jake udare vjetra na području Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije i ističu da je na svim dionicama neophodna oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu.

Na putevima u BiH obavezno je posjedovanje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa minimalnom dubinom gazećeg sloja četiri milimetra i lancima za snijeg.

Na dionici magistralnog puta Pale-Podgrab izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova u tunelu “Stambolčić”.

Saobraćaj na dionici magistralnog puta Draksenić-Vrbaška potpuno je obustavljen za sva vozila, zbog rekonstrukcije kolovoza.

Alternativni pravac za putnička vozila je put Gradiška – Podgradci – Jablanica – Sjeverovci – Božići – Kozarska Dubica, a za teretna vozila Gradiška – Banjaluka – Prijedor – Kozarska Dubica.

Zbog radova izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Kozarska Dubica – Draksenić – granica BiH/Hrvatske /Jasenovac/ u dužini od 16,5 kilometara.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Prijedor- Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije angažovane na pripremnim radovima na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Na magistralnom putu Rudanka – Doboj jedan, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na Koridoru “Pet ce” od mosta Rudanka do tunela “Putnikovo brdo dva” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog radova, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Mostar – Nevesinje, dionica Bakračuša – Nevesinje.

Na magistralnom putu Brčko-Bijeljina od 7.00 do 17.00 časova, zbog radova, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom, kao i na dionici magistralnog puta Rača-Bijeljina, u rejonu Rače.

Radi izvođenja bušačko-minerskih radova na magistralnom putu Brod na Drini – granični prelaz Hum/Šćepan Polje, na području opštine Foča, u vremenu od 8.00 do 16.00 časova povremeno će biti obustavljan saobraćaj u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja vozila.

Na tom magistralnom putu putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta.
Na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rudarska/ – Stari Majdan zbog sanacije klizišta izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

U toku je izgradnja pristupa novom carinskom terminalu i kružne raskrsnice na dionici magistralnog puta Gradiška – Nova Topola, zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

S obzirom da je riječ o veoma frekventnom putnom pravcu, vozače iz AMS mole da voze maksimalno oprezno i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Zbog izgradnje mini hidroelektrane izmijenjen je saobraćaj i postavljena je privremena signalizacija na dionici magistralnog puta Kotor Varoš – Obodnik.

Zbog radova u tunelu “Ugar” na dionici magistralnog puta Crna Rijeka – granica Republike Srpske /Ugar/ izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu na lokalitetu mjesta Vojkovići, u Ulici 2. Sarajevske brigade – Krupac /Ulica Ravnogorska/, od 8.15 do 15.00 časova, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog deminerskih radova na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u mjestu Klakar Donji, od 8.00 do 15.00 časova obustavlja se saobraćaj, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na dionici regionalnog puta Bistrica – Pale jedan i na dijelu regionalnog puta Bistrica – Podgrab jedan izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog radova, kao i na dionici regionalnog puta Šipovo – granica Republike Srpske/FBiH /Novo Selo/.

Na dionici Jezero – Šipovo saobraćaj se, zbog radova, povremeno obustavlja u vremenu od 7.00 do 17.00 časova, po potrebi u trajanju do jedan čas.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica – Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci.

Zbog klizišta, jednom trakom naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina – Gornja Vijaka.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Dobro Polje – Jažići – Grajsoljci, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i na dionici regionalnog puta Tedin Han – granica Republike Srpske/FBiH /Križ/.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, povremene su obustave saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Na putnim pravcima granica FBiH/Republike Srpske Karuše – granični prelaz Brod, granica FBiH/Republike Srpske Caparde – Bratunac i granica FBiH/Republike Srpske Ledenice – Granični prelaz Šamac ​kreće se prevoz vangabaritnog tereta.

Iz AMS vozačima skreću pažnju da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona, na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva – Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na području FBiH zbog radova na dionici auto-puta Kakanj-Visoko, na mostu u naselju Dobrinje, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Na putu Tuzla – Kalesija zbog radova u tunelu “Čaklovići” saobraćaj se obustavlja od 22.00 do 6.00 časova i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na pravcima Konjic-Jablanica, Donji Vakuf – Jajce, Nemila-Žepče, Doboj-Gračanica, Grude-LJubuški i Stolac-Hutovo.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Granični prelaz Kozarska Dubica otvoren je za međunarodni putnički saobraćaj. 

Foto: infobalkan.org

Izvor: SRNA

Prethodni članakDogodilo se na današnji datum, 4. novembar
Naredni članakVRIJEME: Oblačno sa kišom, na jugu pljuskovi i grmljavina praćeni jakim vjetrom