Treba li i djecu voditi na groblje, pitaju se mnogi roditelji. Psihijatar Daniel Oppenheim kaže da ne postoji pravi odgovor na ovo pitanje.

“Kada povesti dijete na groblje? Svako vrijeme je pravo vrijeme. Čak i bebe i mala djeca mogu ići s roditeljima na groblje, a to je izvrsna prilika za podučavanje”, izjavio je Oppenheim za francuske novine La Croix.

Kako tvrdi, roditelji mogu djeci objasniti svrhu groblja kao mjesta gdje leži osoba koju smo voljeli i gdje se možemo povezati s njom.

“Posjeta groblju je i prilika da djetetu objasnimo da smrt ne znači nestanak. Iako pokojnik više nije fizički prisutan u svakodnevnom životu, ostaje u našim mislima”, naveo je on.

S druge strane, Oppenheim ističe da nije nužno da djecu vodimo na sprovode. Smatra da ih to može učiniti tjeskobnima, uplašiti ili uznemiriti.

“Ako je vjerovatno da će roditelj ili druge osobe biti emocionalni, to bi moglo zastrašiti dijete. Budite prisutni, objasnite djetetu da ste vi i dalje tu da se brinete o njemu”, napominje on, prenosi Index.hr.

Na kraju, psihijatar predlaže da nikad ne prisiljavate dijete da ide na groblje.

Foto: Daian Gan/Pexels

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakStručnjaci razbijaju vječitu dilemu: Da li bi kafu trebalo piti uz čašu vode?
Naredni članakZašto se treba tuširati hladnom vodom?