Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici, zakazanoj za 28. februara, razmatraće, između ostalog, i Inicijativu šefa Kluba poslanika SNSD-a o dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH.

Vulićeva je u Inicijativi navela da je potrebno predvidjeti sistematizovanje 12 radnih mjesta stručnih saradnika – sekretara klubova poslanika i klubova naroda, na određeno vrijeme, do trajanja mandata Kluba.

– Klubovi poslanika i delegata kao posebna vrsta organizacije nemaju zaposlenike, te angažovanje saradnika po Ugovoru o djelu ima za posljedicu da je teško naći osobu koja bi pristala da odgovorno i ozbiljno radi posao bez zasnivanja radnog odnosa i pripadajućih naknada u smislu doprinosa (PIO i obavezno zdravstveno osiguranje) – istakla je Vulićeva.

Takođe, dodala je ona, uglavnom se angažuju osobe sa visokom stručnom spremom, a status im nije adekvatno pravno regulisan.

– Prihvatanjem ove incijative klubovi bi dobili zaposlenika na određeno vrijeme – trajanje mandata saziva oba doma. Svjesna činjenice da broj izvršilaca zavisi od broja klubova nakon konstituisanja Predstavničkog doma, predložila sam radni odnos na određeno vrijeme – pojasnila je Vulićeva.

S obzirom da je u toku procedura predlaganja Nacrta zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2024. godinu u Savjetu ministara, navela je Vulićeva, postoji i vrijeme i prostor da se to adekvatno uvrsti na način da se planiraju sredstva kod budžetskog korisnika: bruto plate i naknade, kao i da se uskladi tabela Dinamika zapošljavanja i svi prateći sadržaji kod Ministarstva finansija i trezora”, navela je Vulićeva u inicijativi.

Foto: rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: SRNA

Prethodni članakPojačana frekvencija vozila na graničnim prelazima
Naredni članakVRIJEME: Sutra do 19 stepeni Celzijusovih