DOBOJ – Policiji u Doboju prijavljen je slučaj proganjanja, što je odnedavno novo krivično djelo protiv ljudskih prava i sloboda.

Iz dobojske policije su potvrdili da je punoljetna ženska osoba s područja tog grada, 29. januara, prijavila da je nad njom izvršeno krivično djelo proganjanje.

U toku je rad na rasvjetljavanju tog krivičnog djela, koje će, u skladu s novim odredbama Krivičnog zakonika RS, biti sankcionisano.

Zakonom je previđena novčana i zatvorska kazna za počinioce proganjanja.

Definisano je da će se onaj „ko uporno i kroz duže vrijeme prati ili uhodi drugu osobu ili s njim direktno ili preko trećeg lica nastoji uspostaviti ili uspostavlja neželjeni kontakt ili na drugi način kod tog lica izaziva promjene životnih navika, tjeskobu ili strah za vlastitu sigurnost ili sigurnosti njoj bliskih lica, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine“.

Ako je to krivično djelo izvršeno u odnosu na sadašnjeg ili bivšeg bračnog ili vanbračnog partnera, osobom s kojim je izvršilac bio u intimnoj vezi ili prema djetetu, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine.

(Nezavisne)

Prethodni članakPoginuo motociklista iz Doboja
Naredni članakPutevi RS: Uklanjanje naplatnih kućica zavisi od kancelarije za razmatranje žalbi BiH