Republika Srpska će 9. januara na ponos svih građana dočekati svoj 32. rođendan i Dan Republike koji će biti obilježeni najspektakularnije do sada.

Dan Republike Srpske praznuje se svake godine i u različitom obimu u zavisnosti od okolnosti sve od 1993. kada je prvi put obilježen do predstojećeg koji je najavljen kao najspektakularniji do sada.

Očekuje nas najspektakularnija proslava Dana Republike. Na Trgu Krajine planiran je spektakl sa oko 200 dronova. Svečana akademija i noćni defile biće održani 8. i 9. januara.

Koncert u čast Republike Srpske počeće odmah poslije defilea. Nastupiće Danica Crnogorčević premijerno sa pjesmom “Za život Srpske”, Baja Mali Knindža sa pjesmom o Republici Srpskoj koja će biti prvi put izvedena i Policijski orkestar MUP-a Srpske.

POKUŠAЈ RUŠENjA REPUBLIKE SRPSKE I LAŽNI PREDSTAVNICI U 2023.

Proslava 9. januara ove godine biće organizovana još svečanije nego do sada uprkos brojnim pritiscima koji su zabilježeni u tek minuloj 2023.

Pritisci, sudski procesi pred institucijama BiH i pokušaj otimanja imovine dominantne su teme koje su obilježile godinu iza nas u životu Republike Srpske.

Kristijan Šmit, nelegitimni visoki predstavnik u BiH, rekao je tokom decembra da je proslava Dana Republike – 9. januara “krivično djelo”. Pred Sudom BiH sudi se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v.d. direktoru Službenog glasnika Milošu Lukiću zbog toga što su branili Srpsku.

– Vraćanje optužnice na doradu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora `Službenog glasnika` Miloša Lukića dokazuje da je napisana na brzinu i po nečijem naređenju – ranije je izjavio poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.

DAN REPUBLIKE SRPSKE KROZ VRIЈEME

Dan Republike Srpske utemeljen je 9. januara 1992. godine kada je Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju republike pod nazivom Republika srpskog naroda BiH, a time je utemeljena današnja Srpska. Republika Srpska je odbranjena kao i njene granice, uspostavljena je vlast i politički sistem.

Dan Republike Srpske obilježavao se iz godine u godinu uz svečanu akademiju, prijemom kod predsjednika Republike Srpske i Svetom arhijerejskom liturgijom. Tako je bilo i 2005. godine. Tadašnji predsjednik Srpske Dragan Čavić i predsjednik Vlade Republike Srpske Dragan Mikerević prisustvovali su svečanoj akademiji.

– Republika Srpska predstavlja konačan, nepromjenjiv i održiv institucionalno-administrativni i teritorijalni status za Srbe u BiH – rekao je tada Čavić.

OSPORAVANjE PROSLAVE DANA REPUBLIKE I PRITISCI STRANACA IZ 2016.

Ustavni sud BiH objavio je sredinom januara 2016. godine odluku u Službenom glasniku BiH o neustavnosti proslave 9. januara kao Dana Republike Srpske.

Apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske prethodno je podnio Bakir Izetbegović. Ovaj sud je u tri navrata donosio odluke koje se odnose na Dan Republike.

– Radi se o sekularnom, a ne vjerskom prazniku, a odluka Ustavnog suda BiH je čisto politička, a ne pravna – rekao je Mile Dmičić član delegacije koja je pred Ustavnim sudom zastupala Republiku Srpsku.

Reagovalo je rukovodstvo Republike Srpske s ciljem zaštite Dana Republike, ali i Republike Srpske u cjelini. Narodna skupština Srpske donijela je niz odluka, deklaracija, a po pitanju 9. januara, ali je održan i reFerendum.

– Republika Srpska će učiniti sve da ospori odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike – rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske u to vrijeme.

I narod je na refrendumu, koji je održan 25. septembra 2016. godine, na pitanje “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?” rekao da. Procenat je iznosio 99,8 odsto.

– Republika Srpska ostaje pri svom prazniku i to nijedan sud ne može osporiti. Uopšte nije važna moja volja, važno je da se desio reFerendum i to je nešto što niko neće moći da opovrgne, to je volja naroda – rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

DODIK: NIKADA NEĆEMO ODUSTATI OD NAŠE DRŽAVE REPUBLIKE SRPSKE

Godine 2017. Dan Republike i 25 godina postojanja Republike Srpske obilježavalo se i uz prisustvo delegacije Srbije. Svečana akademija i defile održani su 8. i 9. januara i poslate snažne poruke.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tada je naglasio da se nikada neće odustati od onoga “što je naša država, naša Republika Srpska”, poručujući jasno šta misli o odlukama Ustavnog suda BiH.

– Prije 25 godina osnovana je Republika Srpska, državno-pravni okvir za narod koji je u svježem pamćenju nosio stradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu – rekao je Dodik.

Odjekivao je “Marš na Drinu” u Banjaluci kao dio centralne proslave uz svečani defile. Intonirana je i himna Republike Srbije “Bože pravde”. Podršku je pružila Srbija čiji je predsjednik tada bio Tomislav Nikolić.

– Smeta im Republika Srpska, smeta im SteFan prvomučenik i smeta im što su Srbi ostali u BiH i što imaju specijalne veze sa Srbijom. Republika Srpska je nastala zato što su drugi hteli da razbiju Јugoslaviju. Sada kada je stvorena, naša je obaveza da je štitimo – poručio je Nikolić.

Liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci 2017. godine služio je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej.

GODINE 2022. SVEČANI DEFILE U BANjALUCI, PRVI PUT I HELIKOPTERI

Centralna proslava Dana Republike najviše puta je obilježena u Banjaluci čiji je neizostavni svečani defile u kojem učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i veliki broj učesnika iz civilnog sektora. Okupi se veliki broj građana.

U defileu je te 2022. godine učestvovalo oko 2.700 učesnika što je najviše do sad i trajao je oko 60 minuta. Prvi put su bili uključeni i helikopteri.

Okupljenim su se obratili tadašnji predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je tada obavljao te funkcije.

– Naša soboda nije na uštrb drugih, naša sloboda je naše pravo. Naš cilj je mir i odbrana naše slobode, izgradnja života dostojnog čovjeka – rekao je Dodik.

LANI DAN REPUBLIKE SRPSKE PROSLAVLjEN U ISTOČNOM SARAЈEVU, UZ VELIČANSTVEN DEFILE

Ponosno i veličanstvenim defileom prošle godine Dan Republike obilježen je u Istočnom Sarajevu. Među gostima bili su i pripadnici “Noćnih vukova” iz Rusije.

– Posebno sam ponosan na taj dan, narod koji je spreman da je odbrani. Mi ovo ne radimo ni iz kakvog inata, već da pokažemo da smo spremni da se borimo za slobodu – poručio je tada predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu. 

Foto: rtrs.tv

Izvor: SRNA

Prethodni članakKošarac: U 2024. u fokusu implementacija ustavnih nadležnosti iz domena carina
Naredni članakUstavni sud BiH ostaje bez sudija iz reda srpskog naroda