Posljednje djelo Dobrice Ćosića Knjiga o Titu, u izdanju kuće Laguna, na koje se čekalo 10 godina, promovisano je u knjižari Delfi SKC u Beogradu.

O knjizi su govorili kćerka velikog pisca Ana Ćosić Vukić, istovremeno priređivač ove knjige, Veljko Lalić, glavni i odgovorni urednik magazina Nedeljnik, Marko Krstić, urednik djela, dok je moderator bila Tanja Vučković ispred Lagune.

Dobrica Ćosić je u posljednjoj knjizi pripovijedao o svom odnosu sa Јosipom Brozom Titom, od prvog susreta do prekida odnosa, nakon pisma o smjeni Aleksandra Leke Rankovića.

Ovo je takođe rekonstrukcija jednog vremena, raspada zemlje, jugoslovenstva, i najviše – srpskog poraza.

Nad ovim rukopisom 18. maja 2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić.

Kćerka pisca je izjavila da su mnogi znali da je njen otac stvarao ovu knjigu u svojoj 93, godini, i pitali su se kom izdavaču će ponuditi svoj rukopis o maršalu Titu.

Sa sjetom je Ana Ćosić Vukić govorila o činjenici da djela njenog oca odavno više nisu ponovno objavljivana, kako tvrdi, iz političkih razloga, te da je ona kao kćerka željela da se prvo opet objave svi njegovi romani.

Nakon toga je plan bio da svjetlost izdavaštva ugleda i Ćosićeva zaista posljednja knjiga na kojoj je radio do pred sam kraj života.

Ona je podsjetila da je Laguna posljednjih godina ušla u ovaj veliki izdavački izazovni poduhvat i objavila sljedeće romane: Daleko je Sunce, Koreni, Bajka, Vreme smrti I-IV, Deobe, Dvanaest portreta, Vreme vlasti I-IV, Vernik I-II, Vreme zla (Grešnik, “Otpadnik”), U tuđem veku II.

-Tek nakon objave svih tih romana mog oca imalo je smisla da se pojavi i poslednje delo o Titu. Bez svih ostalih, to bi izgledalo tako da se godinama ništa ne objavljuje od stvaralaštva Dobrice Ćosića i onda se odjednom, eto, pojavi neka njegova poslednja knjiga. Ovako je mnogo prirodnije, i eto objašnjenje zašto se čekalo 10 godina da objavimo Knjigu o Titu – navela je ćerka.

Ona je ocijenila da je sudbina srpskog naroda Ćosiću bila jedna od najvažnijih tema u njegovim velikim i neprolaznim književnim djelima.

Ana Ćosić Vukić je takođe podsjetila da je njen otac želio tokom života da završi sva započeta djela.

– Zanimala ga je društvena stvarnost druge polovine 20. veka. Želeo je da konačno završi sagu o porodici Katić i započeo je roman Vreme vlasti II. Ipak, moj otac nije bio samouveren, mislio je da nema dovoljno romaneskne sposobnosti u poznim godinama da to uradi. Ali, na kraju ga je završio 2007. godine i objavio u Prosveti – osvrnula se na taj period. Na kraju, ona je dodala da je njen otac završio i knjigu memoara Piščevi zapisi i time obilježio šest decenija svog rada-

-Posljednji književni projekat mu je bio U tuđem veku II, koji mi se posebno svideo, a završio je roman pred smrt, gde je opisana bolest moje majke – rekla je ona.

Tako je stigao red na definitivno posljednje djelo Knjiga o Titu, o kome je prvi pisao svojevremeno upravo Veljko Lalić, novinar i glavni i odgovorni urednik Nedeljnika.

On je naglasio da je imao intervju sa Dobricom Ćosićem za ovaj magazin nedjelju dana pred njegovu smrt i da ga je “taj razgovor razbio”.

Lalić je napomenuo da od tog intervjua nije mogao da se sredi, oporavi, ostavio je izuzetno snažan utisak na njega, da je poslije samo bio zbunjen i sluđen.

– Knjiga predstavlja važan istorijski dokument, istorijski izvor prvog reda. Dobrica Ćosić i Tito su ovde dve važne pojave. Ovo delo je moglo da se objavljuje kao neki feljton u nastavcima. Tek će knjiga imati svoju pravu važnost vremenom. Toliko je vrhunski napisana, na svetskom nivou, da bi trebalo da je izučavaju barem 15 instituta – smatra Lalić, a onda se osvrnuo na političku karijeru književnika, kada je Ćosić bio predsjednik Јugoslavije.

Prvi čovek “Nedeljnika” je otkrio da je u ovom rukopisu jasno da Ćosić uviek priča samo istine, kao da je prorok koji je sve unaprijed znao šta će se desiti ovoj zemlji i srpskom narodu.

-Zapravo, ovo je njegova prva politička knjiga. Ćosić je priznao sebi da žali što je pisac Dobrica Ćosić postao političar Dobrica Ćosić. To izgleda nikada nije prežalio. Memoari su mu otvoreni do kraja, on je prvo veoma oduševljen Titom, koji mu je nudio da postane predsednik SFRЈ, a onda kada se razočarao duboko u njega, radovao se Titovoj smrti. Ovde je Tito prikazan isključivo kao političar, priča samo o tim temama, ništa drugo. A Dobrica Ćosić je tvrdio da nema talentovanijeg političara kod nas od Zorana Đinđića – zaključio je Veljko Lalić.

Kako navodi Tanja Vučković iz “Lagune”, jedan od najznačajnijih ljudi u istoriji Srbije u Knjizi o Titu vaskrsava i oživljava jednu epohu koju su, sasvim sigurno, obilježila dva čovjeka – predsednik i pisac, odnosno Јosip Broz i Dobrica Ćosić.

Vučković je istakla da je u pitanju testamentarna Ćosićeva knjiga, koja je važna na toliko načina, osvjetljava mnoge situacije i komunicira na razne značajne teme.

Urednik Marko Krstić je rekao da nikad nije imao manje intervencija nad nekim djelom kao oko Knjige o Titu, te da se susretao više puta sa Ćosićem koji je rukopis stvarao decenijama.

– Sve je Dobrica Ćosić sam radio, pisao, oblikovao i dobili smo formu knjige koju imamo sada pred nama. Iako je u naslovu, ovde Tito nije glavni lik, već Ćosić, njega pratimo. On je hteo da Tito isijava iz knjige. Nažalost, Ćosić je preminuo stvarajući ovaj rukopis – naznačio je Marko Krstić, pisac i upravnik Etnografskog muzeja u Beogradu.

On je ukazao da je ova knjiga posljednji sud o njihovom odnosu i posljednja istina o najkontroverznijem sukobu u istoriji Јugoslavije, Tita i Ćosića.

– Ovo su Vreme smrti, Vreme zla i Vreme vlasti sabrani na jednom mestu. Knjiga nije dnevnik, već vrsta dokumentarnog romana. Opisuje se kako Dobrica Ćosić ulazi na veliku scenu, bori se za svoju ideju, a onda prolazi kao protivnik te iste ideje koju je toliko dugo podržavao. Tolike velike romane je stvarao svih tih decenija, izuzetno mi je drago što je konačno izašlo i njegovo poslednje takođe veliki i važno delo – zaključio je urednik Marko Krstić.

Stvaralaštvo Dobrice Ćosića je veoma zainteresovalo glumca i producenta Gorana Šušljika, koji je realizovao TV serije Koreni (2018) i “Vreme zla” (2021), a uskoro se očekuje i emitovanje serije Vreme smrti iz 30 epizoda.

Foto: Glas Srpske

Izvor: RTRS

Prethodni članakGeneral Knežević danas preuzima dužnost načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH
Naredni članakNacionalni dan borbe protiv pušenja – koliko pušača ima u Srpskoj? (VIDEO)