Bugatti je saopštio da modelu Chiron konačno dolazi kraj nakon što se pojavio 2016. godine, a sada je “posljednji” primjerak izašao iz postrojenja u Molshajmu, bar na neki način.

Preciznije, riječ je o posljednjem proizvedenom Chironu sa 1500 KS, a iako je u potpunosti prerađen u odjeljenju Sur Measure, ovo je ipak samo posljednji “osnovni“ Chiron. Zato, ovo nije definitivni kraj za Chiron, niti još dramatičnije i dugo očekivano finale W16 motora.

Ovaj primjerak lakiran u Nocturno i Copper boje je isporučen Bilalu Hydrieju, zvaničniku kanadske naftne kompanije, koji je svoj automobil naručio još u novembru 2021. godine i za njega izdvojio oko tri miliona dolara, prenosi Klix.

Njegov “posljednji“ Chiron je proizveden nakon isporuke posljednjeg primjerka modela Chiron Super Sport 300+, a posljednji Chiron Profilée dostupan kupcima je prodat za 10,8 miliona dolara na aukciji prošle godine.

Još uvijek nije poznato koliko je preostalo primjeraka modela Chiron Pur Sport, što važi i za primjerke modela Mistral i Bolide s W16 motorima. Datumi isporuke ovih automobila još uvijek nisu poznati, a iz kompanije su rekli da će “posljednji Chiron biti isporučen u narednih nekoliko mjeseci”.

Posljednji primjerak s W16 motorom biće među tim automobilima, jer će nasljednik Chirona usvojiti hibridni V8 motor umjesto 8,0 litarskog motora. Ovaj automobil bi trebalo da bude predstavljen ove godine, dok se početak proizvodnje očekuje 2026. godine.

U međuvremenu se samo može nagađati koliko će još “finalnih” automobila izaći iz fabrike u Molshajmu prije nego konačno stigne dugo očekivani nasljednik Chirona.

Foto: PrintScreen/Bugatti

Izvor: Nezavisne

Prethodni članakGalijašević: Pisma iz tamnog vilajeta – pomilovanje
Naredni članakHonor Magic 6 predstavljen sa impresivnim periskoskim sočivom