Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske objavila je Proglas narodu i građanima Republike Srpske u vezi sad udarima na institucije Srpske od strane Kristijana Šmita.

Proglas prenosimo u cijelosti:

Svjedoci smo, ovih dana, najvećeg udara na institucije Republike Srpske od strane nelegalnog i nelegitimnog kolonijalnog upravnika BiH, njemačkog građanina Kristijana Šmita, potpomognutog od strane nekih ambasada u Sarajevu i naravno, sarajevskom političkom čaršijom kojoj smeta i samo postojanje Republike Srpske, zato nemamo pravo da ćutimo.

Dižemo glas, jer smo stvaranje i odbranu Republike Srpske skupo platili ljudskim životima u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Tek što je oružani sukob u BiH prestao, a mastilo se na Dejtonskom sporazumu još nije bilo ni osušilo, mrzitelji Republike Srpske i svi oni kojima je ona od početka trn u oku, krenuli su na čerupanje njenih nadležnosti, s ciljem da je pretvore u praznu “političku ljušturu”, praveći centralizovanu državnu tvorevinu BiH.

Evo, na red je došao i poslednji udarac, na tapetu otimača je imovina Republike Srpske. Bez imovine Srpske nema, ne ovakve u kojoj njeni građani sami odlučuju o svojoj sudbini i u kojoj su svoji na svome.

Apsurdno je da se akteri koji stoje iza optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića, pozivaju na Dejtonski sporazum dok je i njihovo samo postojanje suprotno tom pravnom aktu, temeljnom spoazumu ovakve BiH, a o nametnutom zakonu koji treba da štiti kolonijalnu upravu i njemačkog građanina Šmita i da se ne govori.

Pravni stručnjaci vele da će se ovaj zakon izučavati kao raritet sa kojim se pravna nauka još nije srela.

Očito, napad je na institucije Republike Srpske, ali i ovog puta pribjeglo se oprobanom receptu – personalizaciji najviše državne funkcije, sve kako bi se obmanjujući narod i okupljajući dio opozicije, lakše stiglo do cilja, do konačnog derogiranja državnih institucija Republike Srpske.

Pojedinac je kod njih uvijek kriv pa bio, u ovom slučaju, i sam predsjednik Republike Srpske i onda kada samo obavlja svoju ustavnu obavezu.

Ali, prepoznat je njihov rukopis. Ova optužnica je samo dio hajke, koja se vodi na globalnom nivou, na one koji se otvoreno suprostavljaju međunarodnom, liberalnom mejnstrimu, hrabro zastupajući nacionalne interese svojih zemalja.

Ova vlast Republike Srpske je i kriva samo zato što vodi krajnje odgovornu nacionalnu politiku, što hoće da čuva i sačuva samo ono što joj je dato Dejtonskim sporazumom, a što su garantovale najveće svjetske sile.

Pravo i istina je na našoj strani. Zato im, ovog puta poručujemo, da ovu svoju namjeru, konačne razgradnje Republike Srpske, neće ostvariti, a narod Republike Srpske, bez obzira na njihova poltička uvjerenja, pozivamo na slogu, jedinstvo i podršku institucijama i rukovodstvu Republike Srpske, u ovoj odlučnoj borbi za opstanak.

Јedinstvom smo očuvali Republiku Srpsku u ratu i jedino tako je možemo očuvati sada i doprinijeti njenom opstanku i razvoju.

Složno podržavamo i štitimo institucije Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednikom Vlade Srpske i druge zvaničnike.

Uvjereni smo da će oni, kao i do sada, odlučno braniti i odbraniti našu Republiku Srpsku, a mi smo, kao nikad ranije, dužni da im pomognemo, da je branimo i volimo, a pokoljenja koja će doći nakon nas da i ovu epohu upišu zlatnim slovima u anale srpske istorije.

Samo narod Republike Srpske može na izborima da bira i na izborima da mijenja one koji će da ga vode, zastupaju i predstavljaju, i niko više sem naroda.  To pravo ne pripada onima koji nisu državljani Republike Srpske.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakDOBOJ: Sloga Meridian sutra gostuje banjalučkom Borcu (VIDEO)
Naredni članakDodik: Za Srpsku izuzetno značajno da je predložila ambasadora BiH u EU