Savjet ministara produžio je rok za pocesuiranje predmeta ratnih zločina do kraja 2025. godine pred pravosuđem BiH.

Time je za dvije godine produženo sprovođenje strateškog cilja jedan Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji glasi “Procesuirati najsloženije i najprioritetnije predmete ratnih zločina pred Sudom i Tužilaštvom BiH, a ostale predmete pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko distrikta”.

Savjet ministara usvojio je ranije informaciju u kojoj je navedeno da dosadašnja dinamika rješavanja predmeta ratnih zločina i broj preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina pred pravosuđem BiH ukazuju na nemogućnost njihovog rješavanja u ranije postavljenom roku, do kraja 2023. godine, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Osim toga, Savjet ministara zadužio je sve institucije BiH da intenziviraju prevođenje propisa na engleski jezik u procesu usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, te da prevode redovno dostavljaju Direkciji za evropske integracije na kontrolu kvaliteta.

Ovaj zaključak donesen je u očekivanju datuma za otvaranje pregovora sa EU s ciljem adekvatne pripreme za narednu fazu u procesu pristupanja, koja uključuju analitički pregled usklađenosti zakonodavstva BiH sa pravnom tekovinom EU.

Na prijedlog Ministarstva inostranih poslova, ministri su danas utvrdili Prijedlog odluke o ratifikaciji Sporazuma između EU i BiH u programu za saradnju u oblasti oporezivanja “Fiskalis” za period od 2023. do 2027. godine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Ovaj program usmjeren je na poboljšanje funkcionisanja poreskih sistema pružanjem podrške državama članicama, njihovim poreskim upravama i službenicima u borbi protiv poreskih prevara i utaja.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o finansiranju ponovnog uspostavljanja zajedničke stalne izložbe u Bloku 17. Muzeja Aušvic-Birkenau i tekst Sporazuma, koji će biti upućen Predsjedništvu BiH.

Za potpisnika ovog sporazuma predložen je ambasador BiH u Francuskoj Bojana Kondić-Panić, a osim BiH ovaj sporazum će potpisati i predstavnici Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

Foto. rtrs.tv/Ustupljena fotografija

Izvor: RTRS

Prethodni članakDodik: Lagumdžija nije imao odobrenje Predsjedništva
Naredni članakDogodilo se na današnji datum, 23. januar