Predstavnici Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih traže hitan sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom zbog potpunog zastoja u traženju nestalih Srba, ponižavanja porodica i manipulisanja srpskim žrtvama od Instituta za nestala lica BiH, rekla je predsjednica ove organizacije Isidora Graorac.

Јedan od zaključaka današnjeg sastanka Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila u Banjaluci je i neophodnost formiranja samostalnog stručnog tijela koje bi se bavilo traženjem srpskih žrtava iz proteklog rata.

Na spisku nestalih vodi se 1.646 lica, a prošle godine nije pronađeno nijedno.

Graorčeva je naglasila da se došlo do tačke kada se mora reagovati i da je na prvom mjestu formiranje samostalnog stručnog tijela koje bi se bavilo čitavim procesom u Srpskoj.

– Prevashodno je potrebno pokrenuti ovaj proces, vratiti ga na entitetski nivo i pokušati rješavati bar za početak tijela koja se nalaze u spomen-kosturnicama u Istočnom Sarajevu, Nevesinju i Banjaluci – pojasnila je ona i dodala da su dobili uvjeravanje iz Zavoda za sudsku medicinu Srpske da je moguće takav proces vršiti i u Srpskoj.

Prema njenim riječima, prošle godine nije pronađeno nijedno tijelo i u Republičkoj organizaciji nisu zadovoljni radom Instituta za nestala lica BiH.

– Svjesni smo trenutne situacije u političkom smislu, ali želimo da ukažemo da više nemamo vremena. Umiru roditelji koji još nisu našli posmrtne ostatke svoje djece – rekla je Graorčeva.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Prethodni članakVRIJEME: Sutra do 29 stepeni Celzijusovih
Naredni članakUspješno okončan Ekonomski forum: Srpska otvorena za mađarske investicije (VIDEO)